Держдеп повідомив про готовність США і НАТО до нових перемовин із РФ

12:24, 15.01.2022
Держдеп повідомив про готовність США і НАТО до нових перемовин із РФ

Блінкен обговорив зі Столтенбергом подальші кроки щодо діалогу з Кремлем. (facebook.com/statedept)

До нової зустрічі з Російською Федерацією в рамках дипломатичного діалогу щодо деескалації напруги навколо України готові США та Північноатлантичний альянс.

 

Як інформує УМ, про це повідомили в Державному департаменті США.

 

«Державний секретар Ентоні Дж. Блінкен розмовляв сьогодні з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, щоб обговорити наступні кроки після засідання Ради НАТО-Росія 12 січня. Сполучені Штати та НАТО готові знову зустрітися з Росією та віддані продовженню дипломатичних зусиль та взаємного діалогу», - йдеться у повідомленні Держдепу.

 

Зазначається, що Сполучені Штати та їхні союзники по НАТО «єдині на дипломатичному шляху та закликають Росію вжити негайних заходів задля деескалації своєї довготривалої агресії проти України».

 

Нагадаємо, що Москва висунула вимогу Північноатлантичному альянсу, зокрема, щодо позбавлення України та Грузії перспектив членства в НАТО, офіційно оголошених у 2008 році, під час Бухарестського саміту.

 

Натомість після проведення останніх переговорів з росіянами цього тижня генсек Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що НАТО не відмовлятиметься від своєї політики відкритих дверей для інших держав.

 

Цього тижня в Європі відбулися численні дипломатичні заходи для обговорення питань європейської безпеки та зниження напруги навколо України, що виникла внаслідок концентрації російських військ поблизу кордонів України та на її тимчасово окупованих територіях.

 

Однак переговори західних країн з Росією завершилися очікувано без зрушень.

 

Як повідомляла УМ, представники Держдепартаменту США звернулися до енергетичних компаній із запитом, чи зможуть вони забезпечити додаткові постачання газу в разі потреби.