Кольорова «корона»: ЗСУ показують найвищі відсотки охоплення вакцинацією

07.12.2021

Перестали трохи жахати офіційні цифри нових коронавірусних інфікувань.

 

В Україні 5 грудня зафіксовано 4 478 нових підтверджених випадків COVID-19, зокрема захворіли 429 дітей та 52 медпрацівники. 

 

До лікарень потрапили 1 660 хворих, а 239 людей померли від ускладнень. Водночас 9 082 українці одужали від коронавірусу.


Незважаючи на підозріло заспокійливий спад захворюваності,  Україна знову на другому місці в світі та Європі за добовою смертністю від COVID-19.

 

Станом на останню звітну добу в світі зареєстрували 424,14 тис. нових випадкiв захворювання на коронавірусну хворобу.


Тим часом протягом неділі 27 тисяч українців вакцинувалися першою дозою вакцини, а 43 тисячі — другою дозою.

 

Загалом у нашій країні вже 13,7 мільйона людей отримали принаймні одну дозу вакцини від коронавірусу (44,2% дорослого населення). Двома дозами щеплені 11 млн 806 тис. 077 людей (38%). У шести регіонах понад 40% населення повністю вакциновано.


Загалом проведено 25,6 млн щеплень. У Міністерстві охорони здоров’я запевнили, що в Українi принаймні осінній пік смертності від коронавірусу вже пройшов (так, уже зима).

 

За останній тиждень до лідерів вакцинації додалися Черкаська  та Сумська області.


Із 6 грудня, однак, почали діяти посилені карантинні обмеження, вони  стають жорсткішими для невакцинованих і в «жовтій», і в «червоній» зонах.

 

Перебувати на вулиці без відповідних  документів заборонено всім. «Жовтий» сертифікат не є перепусткою на роботу та в громадські заклади на червоному рівні небезпеки; а на жовтому рiвнi його чинність скорочено вчетверо.

 

Правила для транспорту при жовтому та зеленому рівні однакові. Робота банків, АЗС, аптек, продовольчих магазинів не обмежується за умови дотримання протиепідемічних заходів.


Станом на 6 грудня в «червоній» зоні епіднебезпеки перебувають столиця України та 18 областей.

 

Так, до «червоної» зони віднесено Київ, Вінницьку, Волинську, Дніпропетровську, Донецьку, Житомирську, Запорізьку, Івано-Франківську, Київську, Луганську, Львівську, Миколаївську, Одеську, Рівненську, Сумську, Херсонську, Хмельницьку, Чернігівську та Черкаську області.


А на жовтому рівні — Закарпатська, Кіровоградська, Тернопільська, Харківська та Чернівецька області. На помаранчевому — Полтавська область.

 

Станом на 5 грудня в жодному регіоні не перевищено показник завантаженості ліжок iз киснем, відведених для лікування хворих на COVID-19.


Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на брифінгу в День Збройних сил України зауважив, що ЗСУ показують найвищі відсотки охоплення вакцинацією проти коронавірусу. Наразі щепився майже увесь особовий склад. Загалом майже 92% військових щеплені двома дозами вакцини, 98% — однією.


Додамо, що з 3 грудня Україна запровадила обмеження на в’їзд із країн Південної Африки через поширення нового штаму коронавірусу «омікрон».