Мурал Григорія Сковороди створили у Харкові до дня народження мислителя

15:23, 05.12.2021
Мурал Григорія Сковороди створили у Харкові до дня народження мислителя

Авторка муралу на честь Григорія Сковороди Анастасія Худякова. (Фото: Анастасія Худякова)

Мурал українського поета та філософа Григорія Сковороди створила харківська художниця Анастасія Худякова у Харкові.

 

Проєкт  реалізовано до 300-річчя від дня народження українського генія, який відзначатимуть через рік - у грудні 2022 року.

 

Втім, його було завершено вже до 299-річчя Сковороди.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Харків TIMES.

 

Для реалізації своєї ідеї художниця обрала найвідоміший портрет Григорія Савича, який відтворила на стіні шестиповерхового будинку ХХ століття по вулиці Римарській, 19 у центрі Харкова.

 

 

Зауважимо, що художниця виконувала свою роботу в оригінальній техніці. Вона малювала мурал на плитах пінополістиролу – матеріалі, що використовується для утеплення будинків, а потім збрила та прикріпляла до стіни будинку.

 

“Спочатку листи склеювали, потім ґрунтували, потім наносився контур, який розфарбовували будівельною фасадною фарбою, а згодом покрили захисним шаром лаку”, – розповіла художниця.

 

Закріплювала зображення на стіну бригада альпіністів за допомогою будівельного клею. Художниця зазначає, що за бажанням його можна буде легко демонтувати.

 

Уся монтажна робота зайняла один день та була виконана у день народження Григорія Сковороди. Анастасія вважає символічним, що проект було повністю реалізовано саме у день, коли народився філософ. 

 

Конструкція складається з 70 елементів. Розміри зображення: 18 метрів заввишки і 13 метрів завширшки. Для захисту від сонця художниця покривала мурал захисним лаком .

 

 

Над створенням муралу Анастасія працювала кілька місяців у своїй майстерні.

 

«Мурал лаконічний, без фону, можна сказати мінімалістичний. Не хотілося перевантажувати, робити ще якісь елементи, хотілося сакцентувати увагу на самій персоні, на філософі», – акцентувала Анастасія Худякова

 

Як раніше інформувала «УМ», через рік, до 300-ліття Григорія Сковороди, у центрі Харкова з’явиться «Філософський сквер» з амфітеатром для світоглядних дискусій.