У Чернівцях відкриють перший у світі інтерактивний музей вишиванки

14:38, 05.12.2021
У Чернівцях відкриють перший у світі інтерактивний музей вишиванки

Леся Воронюк послідовно популяризує українську вишиванку. (facebook.com/lesiavoroniuk)

Перший у світі інтерактивний Музей української вишиванки планують відкрити у Чернівцях у травні 2023 року.

 

Музей буде розташовано у центрі Чернівців неподалік факультету історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ ім. Ю. Федьковича, де народився День вишиванки.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила одна з організаторок проєкту Леся Ворнюк на Facebook-сторінці.

 

Проєкт презентували співзасновники Дня вишиванки – Леся Воронюк, Олександр Ткачук, Михайло Павлюк, Сергій Бостан та Оксана Шородок.

 

 

«Ми готові розпочати наймасштабніший сталий проєкт, який буде постійно діючим. Тут будуть, по-перше, експоновані строї та сорочки з усіх регіонів України. А по-друге, команда, яка буде залучена до створення музею, – це люди і з Києва, і зі Львова з центром у Чернівцях», – сказала пані Воронюк.

 

За її словами, музей має на меті презентувати українську вишиту сорочку  у кількох ціннісних площинах: як високомистецький естетичний витвір, що займає вагоме місце в контексті світової культурної спадщини, та як український національний духовний символ ідентичності, перемог, нескореності, любові.

 

На думку ініціаторів, це місце може стати магнітом для туристів, адже інтерактивні експонати та екскурсії із доповненою реальністю і голограмами здивують найвибагливішого відвідувача.

 

Режисер Олександр Ткачук зауважив: «Фішкою буде те, що це – музей реліквій і технологій, доповнена реальність, 3D-друк і таке інше».

 

«Музей національний за масштабом і за значенням. Проєкт позабюджетний – меценати, широка підтримка світового українства... Упевнений, що і з обласного бюджету виділять частину коштів на музей», – сказав заступник голови Чернівецької обласної ради Михайло Павлюк.

 

Організатори стверджують, що за вхід до майбутнього музею грошей не братимуть, а на виході відвідувачу пропонуватимуть заплатити, скільки вважатиме за потрібне.

 

 

Як повідомляла «УМ», у столичному Музеї видатних діячів української культури напередодні Дня незалежності та Дня прапора — 20 серпня відкрилась фотовиставка «Відомі сучасники у відновлених вишиванках видатних українців».