Блінкен і Лавров сперечалися через Україну в Стокгольмі

11:11, 05.12.2021
Блінкен і Лавров сперечалися через Україну в Стокгольмі

Блінкен і Лавров не досягли згоди у Стокгольмі. (AFP/Getty Images)

Напружена емоційна суперечка виникла між державним секретарем США Ентоні Блінкеном та міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим під час неформальної вечері у Стокгольмі, на якій були присутні члени Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє видання Bloomberg з посиланням на власні джерела в ніч на неділю.

 

За даними видання, суперечка відбулася ще 1 грудня.

 

Зокрема, за словами джерел, знайомих із ходом обговорення, Блінкен та Лавров "гаряче обмінялися думками" на тему України.

 

При цьому, пан Лавров під час заходу вкотре озвучив російський пропагандистський наратив, мовляв, події в Україні у 2014 році є з погляду Росії "державним переворотом".

 

Російський дипломат ще й звинуватив НАТО та Євросоюз у тому, що вони "пригнічують інакодумство та загрожують Росії".

 

Тоді як пан Блінкен опонував йому.

 

Як відомо, вже 2 грудня держсекретар США Ентоні Блінкен на зустрічі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим закликав відвести війська від кордонів України.

 

Тоді як за словами Лаврова, Росія незабаром висуне пропозиції щодо нового пакту про європейську безпеку, який, за заявами Москви, зупинить подальше розширення НАТО на схід.

 

Як повідомляла «УМ», міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що Пентагон готовий забезпечити Україну всім необхідним для того, щоб вона мала змогу захищати свою територію від агресії Росії.

 

Президент США Джо Байден готує набір ініціатив, щоб не допустити планів російського вторгнення на територію України, і наголосив, що не приймає нічиїх "червоних ліній".

 

За даними німецького видання Bild, Росія розглядає план захоплення двох третин  території України, включно з Києвом. У нападі планується участь 175 тисяч російських окупантів.