У Харкові студенти палять свої макети на знак протесту

15:40, 02.12.2021
У Харкові студенти палять свої макети на знак протесту

У Харкові студенти спалили проекти на знак протесту проти об‘єднання вишів. (Фото: Суспільне)

Студенти та викладачі Харківського національного університету будівництва та архітектури вийшли на протестну акцію проти приєднання до Харківського національного університету міського господарства імені Бекетова. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомило на сторінці Фейсбуку Суспільне.

 

На акцію вийшли близько 70 людей – студенти та викладачі вишу. Учасники акції тримають плакати "Збережемо ХНУБА", "Життя для ХНУБА – ХПІ". 

 

 

Під час акції студенти на знак протесту спалили макети свої робіт, скандуючи "Хай живе ХНУБА". Після —символічне багаття загасили з вогнегасника. 

 

Об'єднання вишів негативно вплине на якість освіти, вважає старший викладач кафедри основ архітектури ХНУБА Констянтин Бондаренко.

 

"Коли нас приєднують до університету міського господарства, нас розпорошують. Ми не йдемо туди цілісним архітектурним факультетом. Я не знаю, як виглядатиме структура участі будівельного факультету, а найголовніше — ми будемо існувати абсолютно окремими. Це, перш за все, негативно вплине на освіту як архітекторів, так і будівельників", — каже Бондаренко. 

 

Учасниця акції Анастасія Костирєва каже, що хоче навчатися у цьому виші, щоб отримати звідти диплом.

 

"У мене у руках макет роботи студентів цього вишу, табличка "Мовчазний зрадник" – до тих людей, які нічого не роблять, а ті, хто сьогодні вийшли, готові говорити. На мою думку, під час об'єднання університетів втратиться освітня програма, напрацьована роками,
– вважає дівчина.

 

Вона зізнається, що якщо університет будівництва приєднають до університету міського господарства, то вона покине навчання. "Зараз я навчаюся на другому курсі на архітектурному університеті. Якщо університети об'єднають, буду відраховуватися", – впевнена Анастасія.

 

Інший студент Олександр додає, що вони не можуть мовчати після новин про приєднання, тому організували цю акцію. "Я вчуся на другому курсі, вивчаю історичні пам'ятки архітектури, проєктую сучасні", — каже він.

 

Що відомо про об'єднання вишів?

Уряд реорганізував національний університет будівництва та архітектури, приєднавши його до Харківського національного університету міського господарства ім. Бекетова 24 листопада. 

 

Студенти збирали підписи проти об'єднання вишів. Відповідна петиція опублікована на сайті уряду. З 25 тисяч, необхідних для розгляду, її підписали менше 2 тисяч людей.

 

Як повідомляла УМ, незабаром кращі учасники цьогорічного ЗНО отримають по 100 тисяч гривень.