Як молоді ми були: один із засновників російського року Олександр Градський помер у Москві

11:54, 28.11.2021
Як молоді ми були: один із засновників російського року Олександр Градський помер у Москві

Олександр Градський вперше виконав легендарну пісню "Як молоді ми були". (Фото з відкритих джерел)

Російський співак і композитор Олександр Градський, який був одним із засновників російського року, помер у віці 72 років в Москві.

 

Як передає Україна молода, про це повідомляють російські ЗМІ у неділю.

 

Відомо, що стан співака погіршився після перенесеного у вересні коронавірусу, а напередодні він потрапив до реанімації московської лікарні з підозрою на інсульт.

 

72-річний артист майже двадцять років був одружений із киянкою Мариною Коташенко, яка народила йому двох дітей.

 

Музикант народився 3 листопада 1949 року у Челябінській області. Ще у шкільні роки почав займатися рок-музикою. У 1960-х він заснував рок-гурти "Слов'яни" та "Скоморохи".

 

Широку популярність він отримав у 1974 році, коли вийшов фільм Андрія Кончаловського "Романс про закоханих", музику до якого написав Градський.

 

У 1976 році Олександр Градський вперше виконав легендарну пісню "Як молоді ми були", яка стала однією з найпопулярніших пісень у його виконанні.

 

Він також відомий як організатор радянських рок-фестивалів.

 

Градський неодноразово коментував своє ставлення до українсько-російського конфлікту.

 

Так, російському журналісту Євгену Додолєву він розповів у 2019 році, як ставиться до української музики:

 

"Українська музика - це російська музика по суті. Пам'ятаєш, був фільм "У серпні 44-го", я музику до нього писав. І там був один персонаж, який зазначає: ой, південноруський діалект. Українська музична історія - це південноруський діалект, південні русичі. Ніколи не треба забувати про те, що так вийшло, що вони зробили свій власний проект, державний. Ось вони його так бачать. Я до цього ставився б з повагою".

 

Як повідомляла "УМ", співаки Олександр Пономарьова і Михайло Хома (Dzidzio) нещодавно презентували романс «Пазли», який виконали дуетом.