Зеленський хоче вирішити питання Донбасу дипломатично, а не силою

16:18, 26.11.2021
Зеленський хоче вирішити питання Донбасу дипломатично, а не силою

Зеленський констатував гальмування мирного врегулювання через пандемію COVID та енергетичну кризу. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський вважає, що не можна йти у наступ і силою звільняти Донбас від російських окупантів.

 

Причина: ЗСУ зазначає значно більших бойових втрат, ніж зараз.

 

Україна молода, про це Зеленський заявив під час пресмарафону в п’ятницю, присвяченого екватору президентської каденції (2,5 роки на посаді).

 

«Ймовірність ескалації є… Я вважаю, що ті політичні сили, які говорять, що нам треба йти (у наступ – Ред.), іти війною, здається, не уявляють, і не думають… Точніше, не думають про нашу армію.

 

Кудись йти ми зараз не будемо. Я вважаю, що люди – перш за все. Ми не можемо втратити усю нашу армію. Вона потужна, вона забере за собою більше, ніж… Але… Це сьогодні неможливо. Я вважаю, що це сьогодні неправильно», - сказав Верховний Головнокомандувач.

 

Він зауважив, що і зараз ЗСУ несуть бойові втрати, але вони обраховуються «не тисячами, як могло б бути».

 

За його словами, наступного року контрактникам планують збільшити зарплатню, аби не втратити людей та їхню мотивацію.

 

Пізніше, відповідаючи на інше запитання глава держави повідомив, що Україна прагне знайти дипломатичний вихід з війни на сході і вже почала паралельний Мінському процесу шлях.

 

«Я вам казав, що ми підемо паралельним шляхом. Я вважаю, що ми заздалегідь його почали. Він зараз, я вважаю, йде. Чи буде результат дипломатичним шляхом від залучення Сполучених Штатів? Я вважаю, ми побачимо. Можна так відповісти на це питання», - сказав Зеленський.

 

Він визнав, що Мінський процес був «єдиним, що працювало». Але констатував гальмування мирного врегулювання через пандемію COVID та енергетичну кризу, а також звинуватив Росію у спробах зробити Україну неактуальною в порядку денному Європи.

 

«Це гібридна така історія з Російською Федерацією дуже потужна, щоб втратили Україну як актуальність, немов “Да почекайте з Нормандією, да почекайте з цією Україною! Ось вам енергетика. Почекайте, Європа, ось вам, будь ласка, емігрантська криза у Білорусі”. Розумієте? І таких речей ком», - сказав Зеленський.

 

На його думку, імовірність воєнної ескалації з боку Росії є щодня, Україна повністю до цього готова.

 

Як повідомляла «УМ», під час пресмарафону виник скандал: журналіст Юрій Бутусов присоромив президента Володимира Зеленського за брехню щодо зриву спецоперації по затриманню «вагнерівців» і призначення російських агентів в українську владу.