Вогонь у відповідь: ЗСУ понесли перші бойові втрати у жовтні

29.10.2021
Вогонь у відповідь: ЗСУ понесли перші бойові втрати у жовтні

Наразі на озброєнні українських військових є вже 12 турецьких ударно-розвідувальних БПЛА «Байрактар» TB2. (Фото ЗСУ)

На сході України збройні формування РФ укотре продовжують ігнорувати режим припинення вогню. Так, 26 жовтня ворог гатив з артилерії не по позиціях ЗСУ, які мали б бути, за їхньою логікою, у Старомар’ївці. Обстрілювали не Старомар’ївку, а село Гранітне. Пошкоджено півдесятка домоволодінь.


Унаслідок артилерійського обстрілу під час виконання бойового завдання під селом Гранітне загинув український воїн – майстер-сержант 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр» Георгій Халіков.

 

Захиснику України був 51 рік, він уродженець села Березине Тарутинського району Одеської області, але останнім часом мешкав на Полтавщині. У Георгія залишилося троє синів.


Того дня ЗСУ вперше застосували ударний дрон «Байрактар» TB2 проти ворожої артилерії, знищивши російську гаубицю  саме в районі Гранітного на Донеччині. Так захисники помстилися ворогу за смерть побратима.


Наразі на озброєнні українських військових є вже 12 турецьких ударно-розвідувальних БПЛА «Байрактар» TB2. У 2021—2022 роках Україна планує придбати ще чотири комплекси «Байрактар» TB2 (24 дрони).


Нагадаємо, що 26 жовтня головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний директивою дозволив військовим у зоні бойових дій на Донбасі відкривати вогонь у відповідь по російських бойовиках без узгодження з вищим керівництвом. Командири на місці можуть самі ухвалювати рішення — залежно від ситуації.


Упродовж доби середи з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано п’ятнадцять порушень режиму припинення вогню, три з яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння. Ворог обстрілював позиції ЗСУ поблизу Гранітного, Луганського, Новотошківського, Новолуганського, Лебединського, Зайцевого, Широкиного та Кряківки. Били по наших захисниках з артилерії калібру 122 мм та мінометів калібру 120 мм, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.


А біля Гранітного російські найманці за допомогою безпілотного літального апарата здійснили скидання невідомих вибухових пристроїв. Крім того, на Донеччині зафіксовано проліт ворожого безпілотника з перетином лінії зіткнення.

 

Внаслідок ворожих дій один військовослужбовець отримав поранення, несумісне з життям. Наші захисники відкривали вогонь у відповідь та змусили противника припинити обстріли.


Станом на ранок 28 жовтня зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню. Поблизу Луганського окупанти здійснили обстріл зі станкових протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів.


Додамо, що російські бо­йовики обстріляли БПЛА малого радіуса дії спеціальної моніторингової місії ОБСЄ неподалік від окупованого селища Мінеральне Донецької області.

 

«Перебуваючи за 1,3 км на північний захід від н. п. Мінеральне (непідконтрольний урядові, 10 км на північний схід від Донецька) та керуючи безпілотним літальним апаратом (БПЛА) малого радіуса дії, про політ якого повідомлялося завчасно, спостерігачі чули два постріли та одну чергу зі стрілецької зброї на відстані близько 1,5 км на північний захід», — йдеться у повідомленні місії ОБСЄ в Україні.


Згідно з оцінкою Місії, окупанти вели вогонь по безпілотнику, який пролітав неподалік позицій незаконних збройних формувань РФ орієнтовно за 1,7 км на північний захід. Представники місії приземлили БПЛА та виїхали з цього району.


Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою. Українські підрозділи продовжують виконувати визначені завдання за призначенням.