Хелловін як епідемія: що відзначає молодь і торгівля в ніч проти 1 листопада

29.10.2021
Хелловін як епідемія: що відзначає молодь і торгівля в ніч проти 1 листопада

Традиція містичної та страшної ночі, коли вулиці повняться нечистю, була започаткована в давні часи. (Фото з сайту Pixabay)

Уже кілька тижнів на полицях магазинів горами лежать кажани, чорні кішки, павутиння, страшненькі маски вампірів, привидів, скелетів та інший тематичний декор.

 

Хто-хто, а торгівля грунтовно підготувалася до відзначення Хелловіну, який і цьогоріч примандрує у ніч із 31 жовтня на 1 листопада.


Молодь розмалює себе жахливим гримом, із захопленням перевтілиться у чаклунів, відьом та іншу нечисть. А перед тим побіжить на бабусині грядки у пошуках кругленького гарбуза, аби зробити з нього страшну пику з вирізаними очима, ротом і палаючою свічкою всередині.

 

Таким прийшло це свято і до нас в Україну. Звідки взялися такі химерні звичаї та чи по-християнськи виряджатися в костюми нечистої сили?


Традиція містичної та страшної ночі, коли вулиці повняться нечистю, яка галасує, сміється і лякає перехожих, була започаткована в давні часи. У цей день кельти відзначали свято Самхейна — князя смерті, поминали померлих та відзначали кінець збирання врожаю.

 

Вони вірили, що в цю ніч відкриваються ворота в потойбіччя і встановлюється контакт із душами померлих. Тож, аби задобрити Самхейна і він дозволив мерцям спуститися на землю й відвідати свої домівки, люди переодягалися у різну нечисть.

 

Головним атрибутом Хелловіну є потворна гарбузова голова, так званий світильник Джека — символ неприкаяних душ, що блукають на землі.


Утім який стосунок отой Джек має до українців? Не хочуть відставати від моди, тож радо впустили в своє життя чуже незрозуміле свято.


«Більшість молоді, з якою я товаришую, підтримують святкування Хелловіну, адже це щось нове, цікаве та незвичне, — каже 17-річна студентка з Полтави Яна Штельмах.

 

— Я добре ставлюся до цього свята і цьогоріч його також відзначатиму, навіть вигадала собі костюм. Хочу перетворитися на зомбі. Я зазвичай проводжу цей день у компанії друзів. Ми або йдемо на вечірки, або весело святкуємо в когось удома».


«Вважаю Хелловін нісенітницею, — каже Оксана Чипенко, 44 роки. — Навіщо ми переймаємо розваги американців, якщо в нас дуже багато цікавих традицій, знакових днів? Своє й треба плекати та пропагувати».


«Останнім часом Хелловін в Україні набув характеру епідемії: день нечистої сили масово відзначають не тільки в кафе й ресторанах, а й у навчальних закладах, — коментує протоієрей Олександр, клірик церкви Різдва Пресвятої Богородиці.

 

— Хелловін — це свято зла, яке прославляє сатану, пропагує жорстокість, ідолопоклонство, розпусту, сатанинські ритуали. Тому ставлення православної церкви до такого «свята» вкрай негативне. Ми мусимо розуміти, що молитва — це розмова з Господом, а святкування Хелловіну — поклоніння темним силам. Церква закликає людей до спілкування з Богом у молитві. Темні ж сили хочуть використовувати його у спотвореному вигляді».


Погодьтеся, значною мірою це свято нам нав’язали кіноіндустрія та торгівля, які знають безліч способів витягнути з покупця гроші.