Декомунізація в дії: на Полтавщині знесли радянські пам'ятники

21:10, 26.10.2021
Декомунізація в дії: на Полтавщині знесли радянські пам'ятники

Якщо влада не виконує закон про декомунізацію - за цю справи беруться невідомі активісти. (facebook.com/sternenko)

Два пам'ятники комуністичним діячам знесли, а ще один – обмалювали фарбою на Полтавщині у ніч на вівторок, 26 жовтня.

 

Як інформує Україна молода, про знесення пам'ятників зранку повідомили місцеві медіа та блогери.

 

Лише згодом офіційно цю інформацію прокоментував журналістам речник поліції Полтавщини Юрій Сулаєв.

 

Наразі відомо, що в Лубнах розбили погруддя більшовицькому комдиву Чапаєву, в Лохвиці знесли пам'ятник комсомольцям, а у Хоролі намагалися знести пам'ятник радянському генералу Івану Третяку - монумент встояв, але на ньому написали "вбивця".

 

Згодом активіст і блогер Сергій Стерненко написав, що акцію знесення радянських пам'ятників провели "відомі і невідомі патріоти з руху "Гонор" та випадкові перехожі".

 

Рух "Гонор" перепостив цей пост Стерненка.

 

Зауважимо, що "Гонор" - київське об'єднання, яке проводило акції під Офісом президента на підтримку Сергія Стерненка, протистоїть сумнівним забудовам у Києві, а також входить до неформальної групи, що відстежує розслідування вбивства Катерини Гандзюк.

 

Тоді як у поліції порушили справу за статтею про хуліганство і наполягають, що процес декомунізації має проходити відповідно до процедур.

 

"У випадку підтвердження криміналу, відомості внесуть в ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення ч. 2 ст. 296 (хуліганство)", - зазначили правоохоронці.

 

Санкція статті передбачає до чотирьох років в'язниці.

 

"Закликаю поліціянтів одуматись та виписати хлопцям нагороди за очищення української землі від залишків окупаційного минулого", - відреагував Сергій Стерненко. 
 
 

За інформацією «УМ», блогер Олександр Рудоманов запитав у Facebook у речника полтавської поліції Юрія Сулаєва: "А чому відкрили провадження? Це ж просто виконали люди декомунізаційні закони".

 

На що той відповів у коментарях: "Поліція зобов'язана за фактом звернення людей реєструвати всі події, ретельно вивчати обставини і приймати остаточне процесуальне рішення після повного аналізу інформації …

 

Погоджуюся з вами, що закон про декомунізацію має виконуватися, але теж за встановленим законом алгоритмом. Тож все буде Україна і все буде за законом".

 

 

Як раніше повідомляла «Україна молода», влада міста Сміла відмовилася  перейменовувати вулицю Терешкової на честь загиблих захисників України.