Множать небезпеку: російські окупанти на Донбасі активно мінують тил неподалік лінії зіткнення

26.10.2021

На передовій у зоні ООС збро­йні формування Російської Федерації продовжують ігнорувати режим припинення вогню та обстрілювати позиції Збройних сил України.

 

Всього впродовж вихідних на фронті було зафіксовано сімнадцять ворожих обстрілів із різноманітної зброї.


У результаті ворожого вогню троє військовослужбовців Об’єднаних сил отримали вогнепальні поранення і один зазнав бойового травмування. Всі вони перебувають у лікувальному закладі, стан їхнього здоров’я задовільний.


Зокрема, впродовж доби неділі, 24 жовтня, з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано чотири порушення режиму припинення вогню, один із яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.


Ворожі збройні формування обстрілювали позиції українських захисників поблизу Кам’янки, Світлодарська, Травневого та Новоселівки Другої. Гатили окупанти по наших бійцях із мінометів калібру 120 мм, з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів.


Втрат цього дня серед військовослужбовців Об’єднаних сил не було. На збройні провокації противника наші захисники відкривали вогонь у відповідь, змусивши його припинити вогневу активність.


Станом на 7-му годину ранку 25 жовтня порушень режиму припинення вогню не зафіксовано. Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою. Українські підрозділи продовжують виконувати визначені завдання за призначенням.


Варто наголосити, що в тимчасово окупованих районах Донецької та Луганської областей російські окупаційні війська встановлюють нові мінно-вибухові загородження, що створює додаткову небезпеку для цивільного населення.

 

Про це у фейсбуці повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

 

«Російські окупаційні війська продовжують нарощувати інженерно-фортифікаційне обладнання передових позицій. Противник відновлює вже наявні та обладнує нові позиції, у тому числі хибні, з використанням макетів техніки та озброєння», — йдеться, зокрема, в повідомленні.


Водночас окупанти активізували інженерні роботи та мінування ділянок місцевості у тилових районах неподалік лінії зіткнення.

 

При цьому противник розширює межі районів для розміщення техніки та озброєння і встановлює навколо них нові мінно-вибухові загородження з використанням протитанкових і протипіхотних мін ПФМ-1, ПОМ-2, ПМН-2, МОН-50, ОЗМ-72, заборонених міжнародними конвенціями.

 

Такі дії російських окупаційних ві­йськ створюють додаткову небезпеку для цивільного населення, яке проживає на тимчасово окупованій території в Донецькій та Луганській областях, наголошують у розвідці.


До речі, 25 жовтня, у день пам’яті святителя Мартина Милостивого, в Україні відзначають День військового капелана. Названий римський офіцер, єпископ Турський, вважається засновником і покровителем військових капеланів, які в районі проведення ООС відіграють важливу духовну роль для військовослужбовців.