І тризуб часів УНР: на Черкащині у Медведівці «оживили» Холодний Яр

26.10.2021
І тризуб часів УНР: на Черкащині у Медведівці «оживили» Холодний Яр

Експонтати, пов’язані iз визвольною боротьбою в Холодноярському краї 1920-30-х років. (facebook.com/muzeyholodnyiyar)

На Черкащині у Медведівському краєзнавчому музеї Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» відбулася презентація проєкту «Холодний Яр — земля вільних».

 

Менеджерка проєкту Яніна Діденко розповіла про роль знаменитого спротивом радянській владі Холодного Яру у становленні української державності.


Відтепер усі бажаючі можуть у Медведівці побачити предмети часів Козаччини, Гайдамаччини та Холодноярської організації.

 

Серед них — портрет Богдана Хмельницького з колекції Бориса Возницького, двостороння ікона (феретрон) з Миколаївського Медведівського монастиря XVIII століття, чотириствольні пістолі, навершя прапора — тризуб часів УНР, зброя та спорядження часів Холодноярської організації, комплекс речей (сховок), пов’язаних iз визвольною боротьбою в Холодноярському краї 1920-30-х років.

 


Нова експозиція, створена за підтримки Українського культурного фонду, також містить елементи інтерактивну. Вони дають змогу відвідувачам музею в особливий спосіб доторкнутися до історії.

 

Під час презентації проєкту підписано двосторонні угоди про співпрацю між НІКЗ «Чигирин», 93-ю Окремою моторизованою бригадою  «Холодний Яр», НІКЗ «Чигирин» і 3-м окремим полком СпП імені князя Святослава Хороброго.

 

Вони закріпили співпрацю з популяризації історико-культурної спадщини України в цілому та на Чигиринщині зокрема, серед військовослужбовців та солдатів строкової служби, реалізацію спільних проєктів, зокрема допомогу в створенні розділу експозиції музею, присвяченого російсько-українській війні на сході України.


У Національному заповіднику «Чигирин» наголошують: наразі дуже багато теплих емоцій і безмежної вдячності всім, хто допомагав у реалізації проєкту, нашим воїнам, які й сьогодні під прапором «Воля України або смерть» продовжують традицію холодноярців захищати незалежність своєї країни.