Україна «червоніє», у владі запевняють: врятувати може лише масова вакцинація

26.10.2021
Україна «червоніє», у владі запевняють: врятувати може лише масова вакцинація

Біля лікарень — черги із «швидких». (Фото з сайту ukrinform.com.)

Захворюваність зростає

Майже 21 тисячу випадків коронавірусу підтвердили в Україні за минулу добу. Госпіталізували шість тисяч пацієнтів. Померли 386 хворих.

 

Минулого тижня також було зафіксовано найбільшу кількість нових випадків хвороби за добу від початку пандемії — 23 тисячі 785.

 

Цей антирекорд був встановлений у четвер. Тоді ж зафіксували і рекордну добову кількість летальних випадків — 614.

 

«Суто фактор вакцинації за останні чотири місяці вже врятував 2,5 тисячі життів, а це розмір населення міста Батурин Чернігівської області. Штам «Дельта», який сьогодні лютує в Україні, має особливість — він непрогнозований як у поширенні на території країни, так і в перебігу хвороби, яку він провокує. Сьогодні тим, хто пропагує антивакцинаторство, хотів би наголосити, що за чиюсь відмову вакцинуватись у реанімаціях розплачуються медики, працюючи 24 на 7», — зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Локдаун запроваджувати не будуть

Найбільше нових інфікованих на Дніпропетровщині. Лідерами за поширенням ковіду також є Львівська, Харківська, Одеська і Донецька області. Більшість областей в Україні відповідають «помаранчевій» зоні карантину.

 

Про це свідчать дані Міністерства охорони здоров’я. «Жовтими» станом на 25 жовтня залишалися лише чотири регіони. Це Вінницька, Закарпатська, Кіровоградська та Полтавська області. Тут діють найм’якішi обмеження.

«Червоними» є шість областей — Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Одеська, Сумська та Херсонська. У цій зоні заборонено роботу кафе, торговельно-розважальних центрів, закладів культури та спортзалів. Однак якщо персонал і відвідувачі вакциновані — на них такі обмеження не поширюються.

 

«Навіть у «червоній» зоні бізнес і громадські заклади можуть працювати, якщо всі відвідувачі та працівники повністю вакциновані. Ми не плануємо вводити повний локдаун по всій країні та зупиняти економіку. Єдиною альтернативою локдауну є саме масова вакцинація», — заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Нові обмеження в регіонах

Без сертифіката про вакцинацію або негативного тесту на коронавірус — ні в спорт­зал, ні в ресторан, ні в громадський транспорт. На Буковині посилюють карантин.

 

Нові обмеження запроваджено ще в неділю. Про це повідомили в обласній державній адміністрації. Там зазначили: регіон — за крок до «червоної» зони. Тож в області також заборонили проведення всіх масових заходів. Дотримання карантинних обмежень перевірятимуть спеціальні групи.


Тим часом уже з понеділка школи Херсона перейшли на дистанційне навчання. Усе через погіршення ситуації з коронавірусом.

 

Таке рішення ухвалила міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. За словами міських чиновників, із 61 закладу загальної середньої освіти у 33 були діти та викладачі, хворі на ковід. Через це на тиждень (із 25 жовтня) на дистанційне навчання переходять учні ­­1—11-х класів та вихованці закладів позашкільної освіти .


За даними міських чиновників, у навчальних закладах Херсона дві дози щеплення отримали 81% освітян. А за час вимушених канікул міська влада планує довакцинувати тих, хто отримав поки лише одну дозу.

Гроші на здоров’ї

На Черкащині поліція викрила адвокатку під час збуту підроблених ПЛР-тестів на ковід для перетину кордону України. Клієнти правопорушниці не здавали жодних аналізів.

 

Жінці повідомили про підозру у вчиненні правопорушення, слідчі відкрили кримінальне провадження. Поліцейські встановили, що протиправну «схему» організувала юристка однієї з комерційних структур Черкас.

Завдяки власним зв’язкам серед представників декількох медлабораторій жінка виготовляла фальшиві документи з негативним результатом на коронавірус.

 

Ціна однієї довідки для виїзду коштувала 500 гривень, а для в’їзду в Україну — 550. Тож з одного клієнта правопорушниця отримувала близько тисячі гривень.

Невтішні рекорди

Україна — знову друга серед країн Європи за добовою смертністю від ковіду. Більше летальних випадків за добу — лише в Росії. Там черговий антирекорд — 1 тис. 75 загиблих.

 

У світі щодня фіксують майже 500 тисяч нових випадків захворювання на коронавірус. Найбільше інфікованих виявили у Сполучених Штатах, Британії та Росії.

 

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов спрогнозував, що це не останні сумні рекорди для нашої країни, адже кількість смертей від коронавірусу може зрости.

 

«Ми зараз тільки починаємо входити в цей пік. Кількість людей,які гинутимуть від ковіду, може перевалити за 1 тис. осіб. Люди, які потрапляють на цвинтарі, — це на 99,9% ті , хто не провакцинувався», — заявив пан Данілов.


На сьогодні повністю імунізовані та отримали дві дози щеплення майже 6 мільйонів 915 тисяч українців. І це все ще менше 20 відсотків населення країни.

Як пересуватися між містами?

З 21 жовтня в Україні діють нові правила пасажирських перевезень між областями. Тепер пасажири, окрім квитка і паспорта, мають пред’явити COVID-сертифікат або результати ПЛР- чи експрестесту.

 

Перевіритись на наявність вірусу перед відправленням можна на 10 вокзалах країни, коштуватиме це 350 гривень. Також перед відправленням потяга можна й вакцинуватись.

Пункти вакцинації запрацювали теж на 10 вокзалах. А от у Міністерстві охорони здоров’я планують оновити список професій для масової вакцинації. Зараз обов’язкова вакцинація діє для педагогів і державних службовців.

 

До нового переліку збираються внести соціальних працівників, співробітників державних підприємств, установ та організацій, а також працівників критично важливих сфер для функціонування економіки.