«Гра в кальмара». Дитяча версія: чи варто боятися негативного впливу?

12:10, 24.10.2021
«Гра в кальмара». Дитяча версія: чи варто боятися негативного впливу?

"Кальмари" змусили хвилюватися батьків і вчителів в усьому світі. (Фото: netflix.com)

Південнокорейський серіал "Гра в кальмара" від Netflix став справжньою сенсацією – його подивилися понад 111 млн осіб у 90 країнах, а хто не подивився, щонайменше про нього чув.

 

Про це нагадує Україна молода.

 

Головний герой – чоловік на ім'я Сон Гі Хун. Він розлучений, живе з мамою і ніде не працює. У Сон Гі Хуна є дочка, у неї якраз день народження – ось тільки йому нема на що святкувати. Чоловіка виручає мама, але гроші він програє на скачках.

 

Сон Гі Хуна наздоганяють ще кілька фінансових невдач, і він у відчаї, тому що взагалі-то вже весь у боргах. Все міняє зустріч у метро. Сон Гі Хун "грає" в дитячу гру з незнайомцем на ляпаси і гроші. Чоловік в підсумку виграє і отримує від незнайомця візитку на випадок, якщо захоче ще "пограти".

 

Сон Гі Хун захотів, оскільки проблеми з грошима нікуди не поділися. Він дзвонить і потім приїжджає в зазначене за телефоном місце. Він сідає в фургон і його присипляють. Так він став учасником небезпечного турніру – як і ще 455 його "колег" по боргах. Всі вони – люди, які вже дійшли до того ступеня відчаю, щоб погоджуватися на сумнівні пропозиції заради грошей.

 

Всі 456 осіб мають брати участь у дитячих іграх за дорослими і жорстокими правилами. Хто програв – вмирає, хто виграв – отримує гроші. Коли з змагання вибуває один гравець, розмір призу збільшується на 100 млн вон (більш ніж $85 тис.). Його загальна сума – 45,6 млрд вон (близько $38,5 млн). Ось тільки залишитися людиною виявляється ще складніше, ніж вижити і перемогти.

 

Шалена популярність "Гри в кальмара", де дорослі грають на смерть і гроші в дитячі ігри, неминуче мала призвести до наслідування. І призвела. Дорослі стали розкуповувати одяг за мотивами серіалу, а на Геловін – так це взагалі одні з найпопулярніших костюмів.

 

Серіал зачепив і гострі соціальні, і політичні проблеми: в Південній Кореї тисячі людей у костюмах вийшли боротися за свої права. А офіційний акаунт України в Twitter запропонував Росії взяти участь у змаганні "на виживання", виконавши завдання з "Гри в кальмара".

 

 

Але в цієї популярності є і зворотний бік. Справжніми фанатами серіалу виявилися школярі. Хоча серіал далеко не дитячий – стримінговий сервіс виставив вікове обмеження 18+. Але дивитися, в принципі, і не потрібно. На дану тему величезна кількість роликів у TikTok, та й взагалі – про серіал кричать мало не з кожної праски. А діти що? Діти люблять грати.

 

Побоювання з приводу наслідувань гри збуваються: вже відомі безліч випадків, коли діти намагалися наслідувати серіальні ігри. "Кальмари" змусили хвилюватися батьків і вчителів в усьому світі.

 

За даними інтернет-порталу «OBOZREVATEL», у всьому світі школярі наслідують смертельні розваги з серіалу. Батьки і вчителі стурбовані.

 

Як повідомляє УМ, вчителька бельгійської школи опублікувала пост у Facebook, у якому закликала батьків зупинити "Гру в кальмара" серед дітей.

 

"Наші учні отримують задоволення, граючи в ігри 1-2-3 в стилі сонця (як показано в одній із серій), і той, хто програв, отримує удар ременем або палицею", – написала викладачка, попередивши, що якщо діти продовжать - їх каратимуть.

 

По всій Великобританії з'являються повідомлення про школярів, які імітували смертельні розваги з "Гри в кальмара". Експертка з онлайн-безпеки Елейн Монтгомері закликала батьків у Північній Ірландії переконатися, що їхній контроль зафіксований на позиції "увімкнено". Серіал вона назвала "ігровим шоу з пекла".

 

Деякі школи в Катарі розіслали батькам листи, в яких попередили про неприпустимість показу дітям шкідливих шоу – зокрема серіал Netflix "Гра в кальмара", оскільки шоу надихає учнів на жорстокі ігри. Повідомляється також, що, наприклад, у Ліванській школі Катару на перервах наслідують ігри з серіалу навіть діти молодші п'яти років.

 

У Сіднеї адміністрація початкової школи попросила батьків переконатися, що їхні діти не дивляться серіал Netflix, у якому зображено "насильство і кровопролиття", тому що учні 6-7 років імітують ігри з нього на дитячому майданчику. Директорка попросила батьків змінити налаштування Netflix, щоб діти не дивилися програму, і уважно стежити за їхніми діями в Інтернеті.

 

Такі заклики й попередження зробили школи в США, Азії і Європі.

 

А що в Україні? В Україні діти теж підхопили ігри з серіалу. З недавнього – в Луцьку гру наслідували діти 7-8 років. Дівчинка "стріляла" в хлопчика, який брав участь у грі. А хлопчик падав, ніби в нього і справді стріляли. Про випадки, коли б українські школи закликали батьків не допустити небезпечних ігор і захистити дітей від перегляду жорстокого серіалу і йому подібних, поки невідомо.

 

"Якщо є потяг до агресивної поведінки, привід знайдеться. Це виняткова ситуація, тому треба розбиратися, що твориться з сином або дочкою", – розповіла психологиня "Освіторії" Олена Шамрай.

 

За її словами, діти 9-10 років за допомогою таких ігор хочуть самоствердитися серед однолітків, відчути себе дорослими – якщо це той випадок, то турбуватися нема про що. А те, що імітують саме розваги з "Гри кальмара", природно, оскільки він дуже популярний.

 

"Звичайно, школярам потрібні не заборони, а цифрова компетентність, вміння орієнтуватися на безпечний контент. Тоді жодна гра не буде лякати батьків і вчителів", – зазначила психологиня.

 

Як раніше повідомляла Україна молода, «Гра в кальмара» подарувала світу нову суперзірку – південнокорейську топ модель Чон Хо Ен.