Ветеран АТО Олександр Радкевич затриманий у Греції за запитом Литви

20:18, 21.10.2021
Ветеран АТО Олександр Радкевич затриманий у Греції за запитом Литви

Ветеран АТО Олександр Радкевич. (Фото: facebook.com/o.reshetylova)

Громадянин України, ветеран АТО Олександр Радкевич був затриманий під час перетину кордону у Греції.
 
Такі дії були вжиті за запитом Литви. 
 
Як повідомляє Україна молода, про це написала у Fasebook правозахисниця, координаторка у контекстно-медійній ініціативі за права людини Ольга Решетилова.
 
Олександра заочно засудили за справою 13 січня, а саме за участь у подіях 1991 року, коли радянська влада, ввела  війська до Литви та штурмом хотіла взяти приміщення телевізійної вежі. 
 
В той час проти безробітних людей були застосовані танки і БМП, що привело до загибелі  14 і поранення 150 чоловік, такими діями намагались повернути країну до СССР.
 
Як описує правозахисниця, на початку 1991 року Олександр служив у 107-й мотострілецькій дивізії ЗС СССР, та 11 січня був призначений водієм механіком танку, який знаходився поряд Будинку друку у Вільнюсі, за який йшла боротьба.
 
У березні 2019 року Вільнюський окружний суд засудив 67 осіб за скоєння воєнних злочинів під час сумнозвісних подій у січні 1991 року. Це той самий вирок, яким до 10 років засуджено колишнього міністра оборони СРСР Дмитра Язова та колишнього офіцера КДБ Михайла Головатого.
 
«Про вирок щодо нього Олександр не знав, хоча добровільно співпрацював зі слідством і був допитаний 2014 року як свідок українською прокуратурою у рамках міжнародної правової допомоги, яку Україна надавала Литві. Згодом Олександр зі свідка перетворився на обвинуваченого», -  зазначила Решетилова.
 
 
Захисниця запевняє, що дії Радкевича у ті часи, не відповідають звинуваченню, яке йому пред’явили.
 
Українця звинувачують у тяжких воєнних злочинах (вбивство, нелюдське поводження, використання заборонених методів ведення війни)
 
«Дії Радкевича не спричинили шкоди будь-якій людині, що чітко видно із самого вироку. Такий підхід до судочинства є абсолютно недопустимим», - доповнила правозахисниця.
 
Зараз з Радкевичом працюють адвокати, які на зв’язку з грецькими юристами для оскарження рішення грецького суду про видачу Олександра Литві.
 
Як повідомляла "УМ", в Україні помилували і звільнили з-за грат понад три десятки ветеранів АТО.