«Квартал 95» не причетний до відмивання грошей – Зеленський

22:04, 17.10.2021
«Квартал 95» не причетний до відмивання грошей – Зеленський

Зеленський запевняє, що ніколи не відмивав грошей. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський переконує, що жодних нових деталей у розслідуванні проєкту Pandora Papers про нібито його зв'язок із низкою офшорних володінь не побачив, а уся оприлюднена інформація була відома і раніше.

 

Він також запевняє, що ні він, ні студія «Квартал 95» не займалися відмиванням грошей.

 

Як передає Україна молода, про це Зеленський заявив в ефірі телеканалу ICTV в неділю ввечері.

 

"Чесно кажучи, сюжет (фільму-розслідування - ред.) не дуже, я вам кажу як професіонал. Чому? Тому що, по-перше, нічого нового, це було для мене як дежавю. У 2019 році те саме кіно я бачив на каналах олігарха Порошенка, який показував, тому що розумів, що проти мене нічого немає, бруду ніякого немає", - сказав глава держави.

 

Водночас відповідаючи на запитання щодо відкриття 2012 року офшорних компаній, Зеленський повторив попередню версію Офісу президента: мовляв, "за часів Януковича всі структурували свій бізнес, особливо бізнес, пов'язаний із телебаченням, зі ЗМІ, усі канали мали компанії за кордоном, тому що це була можливість, щоб на тебе політика не впливала".

 

"У "Кварталу 95" була сатира, на яку хотіли всі тиснути, хотіли впливати. Податкова ходила до нас якщо не щодня, то щотижня. Тому для таких речей було структурування бізнесу "Студії Квартал 95", відкривалися компанії за кордоном, окрім тих багатьох компаній, які були на території України", - виправдовується нині президент.
 
І запевняє, що про відмивання грошей тими компаніями не йшлося.
 
"Я особисто побудував без бюджетів, без держави бізнес в Україні з нуля. Відмиванням у 2012 році ніяких грошей, і з 2012, і з 2001 і в 2019 не займався ні я, ні жоден член "Студії Квартал 95". Ми займалися виключно творчістю", - підкреслив Зеленський.
 
Як повідомляла «УМ», 3 жовтня журналісти "Слідство.Інфо" оприлюднили свій фільм-розслідування "Офшор 95", що базується на глобальному витоку документів Pandora Papers.
 
Документи частково підтвердили схему переказування коштів від структур олігарха Ігоря Коломойського до офшорних фірм президента Володимира Зеленського та його соратників.
 
Розслідування Pandora Papers проведене Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів (ICIJ) і представниками 150 редакцій з усього світу. Воно викриває офшорні активи 35 колишніх і діючих світових лідерів. 
 
У цьому списку - експрем'єр-міністр Великої Британії Тоні Блер, король Йорданії Абдалла II, президент Кенії Ухуру Кеніата. Крім того, розслідування викриває причетність російського медіаменеджера Костянтина Ернста до мільярдної приватизаційної угоди в РФ.
 
Загалом проєкт Pandora Papers опрацював 11,9 мільйона файлів з 14 офшорних юридичних фірм і постачальників послуг. Документи знімають завісу з фінансової системи, яка дозволяє 0,1% людей на планеті приховувати свій статок від податкових інспекторів, контролюючих органів і громадськості. ICIJ отримала документи і поділилася даними з журналістами з 117 країн.