Переселенці зі статусом УБД отримають гроші на купівлю житла

15:20, 17.10.2021
Переселенці зі статусом УБД отримають гроші на купівлю житла

Більше трьох тисяч переселенців зі статусом УБД потребують житла. (facebook.com/mva.gov.ua)

Урядова програма забезпечення житлом переселенців, які воювали за Україну, передбачає, що з держбюджету їм виділять певну суму на купівлю житла у 2022 році.

 

Сім'ї самі повинні знайти на ринку відповідну нерухомість і подати звіт.

 

Як інформує Україна молода, про це розповів заступник міністра у справах ветеранів України Олексій Ілляшенко в ефірі Радіо Свобода.

 

За його словами, на 2022 рік уряд у державному бюджеті запланував 5,5 мільярдів гривень на забезпечення житлом усіх тимчасово-переміщених осіб, які мають статус учасника бойових дій.

 

«Ми видаємо гроші, а люди самі за ці гроші шукають на ринку житло. Це називається субвенція на придбання житла. Наприклад, один або два мільйони дається на одну сім'ю і вони протягом певного періоду часу зобов'язані придбати це житло», — уточнив заступник міністра.

 

І додав: «Президентом було ухвалено рішення в наступному році намагатися закрити всю чергу – більше 3 тисяч людей, які потребують житла. Це стосується тих, хто є учасником бойових дій і одночасно внутрішньо переміщеною особою. 5,5 мільярдів гривень вперше в історії було виділено для того, щоб вирішити ці питання з житлом».

 

При цьому він зазначив, що черга постійно змінюється, тому що списки формуються на місцях – в облдержадміністраціях, а Кабмін перераховує гроші на придбання цього житла.

 

Ілляшенко нагадав, що в цьому році Верховна Рада ухвалила зміни до бюджету – на забезпечення ветеранів і ветеранок, які є внутрішньо переміщеними особами, виділено 280 мільйонів гривень.

 

Ідея забезпечити житлом переселенців зі статусом УБД досі не була реалізована через недофінансування. Якщо бюджет буде прийнято в тому вигляді, як це планує Міністерство ветеранів, то очікується, що 5,5 млрд гривень вистачить на квартири трьом тисячам осіб, які стоять у черзі.

 

За даними Міністерства соціальної політики, станом на липень 2021 року в Україні налічувалося 1,47 млн внутрішньо переміщених осіб, з них мають статус УБД і потребують житла більше 3 тисяч.

 

Як повідомляла "УМ", в Україні помилували і звільнили з-за грат понад три десятки ветеранів АТО.