Парламент Молдови ратифікував Стамбульську конвенцію

10:49, 15.10.2021
Парламент Молдови ратифікував Стамбульську конвенцію

Ратифікацію Стамбульської конвенції підтримали 54 депутати від партії «Дія і солідарність» (PAS). (Фото: multimedia.parlament.md)

Парламент Молдови проголосував в остаточному читанні за ратифікацію Стамбульської конвенції під час засідання у четвер.

 

Тим самим офіційний Кишенів приєднався до міжнародної угоди проти насильства щодо жінок і насильства в сім'ї.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє сайт парламенту Молдови.

 

Зазначається, що ратифікацію підтримали 54 депутати від партії «Дія і солідарність» (PAS).

 

Депутати від Блоку комуністів і соціалістів перед голосуванням залишили залу на знак протесту. А представники партії «Шор» проголосували проти ратифікації.

 

Депутат-соціаліст Григорій Новак на початку засідання запропонував виключити питання про ратифікацію конвенції з порядку денного, проте більшість депутатів не підтримали цю пропозицію.

 

Зауважимо, що Стамбульська конвенція або Конвенція Ради Європи про запобігання та боротьбу з насильством щодо жінок та домашнім насильством - міжнародна угода, яку вперше підписано в 2011 році.

 

Молдова підписала Стамбульську конвенцію ще в 2017 році, проте ратифікувала тільки зараз.

 

Це перший подібний документ, який юридично зобов'язує створити правову базу для боротьби з насильством щодо жінок.

 

Країни, які приєдналися до Конвенції, мають криміналізувати психологічне насильство, переслідування, фізичне та сексуальне насильство, примусовий шлюб, примусові аборти і стерилізацію.

 

Також, згідно з Конвенцією, кримінальному або іншому правовому покаранню мають підлягати і сексуальні домагання (харасмент). У документі, крім того, дано визначення «гендеру» і «гендерного насильства».

 

У Стамбульській конвенції детально прописані заходи запобігання, захисту і підтримки жертв і, крім того, судового переслідування агресорів, які мають запровадити в своє законодавство країни- підписанти. Вона зобов'язує розробити довгострокові плани боротьби з насильством щодо жінок.

Документ підписали 46 країн і Євросоюз. Проте ще 11 з них не ратифікували цю угоду, в тому числі й Україна.