Офшор 95: хто намагався зірвати показ фільму про таємниці Зеленського і Коломойського

19:25, 03.10.2021
Офшор 95: хто намагався зірвати показ фільму про таємниці Зеленського і Коломойського

Розслідування “Слідство.Інфо” – частина міжнародного проєкту Pandora Papers (Фото: facebook.com/anna.babinets.1)

Запланований показ фільму-розслідування про таємниці офшорного бізнесу президента Володимира Зеленського і про «брудні» гроші олігарха Ігоря Коломойського «Офшор 95» було зірвано у Малій опері в Києві у неділю.

 

За неофіційними даними, сталося це через дзвінок з погрозами, який надійшов в КМДА нібито від представника СБУ.

 

Втім, у СБУ спростовують ці закиди. Тим більше, що показ таки відбувся завдяки суспільному розголосу. 

 

Про це повідомляє Україна молода, з посиланням на окремі ЗМІ та пресслужбу СБУ.

 

Спочатку про зрив показу «Офшор 95» повідомила журналістка «Слідство. Інфо» Анна Бабинець, яка дізналася про це за кілька годин до події.

 

«Лише за кілька годин до показу дізналася, що директор “Малої опери” Олексій Прасол показ скасував. Прасол спочатку просто заявив, що в опері показувати фільм про президента не будуть. Згодом він написав, що у них нібито “немає світла і взагалі ремонт”, але журналісти переконалися, що це не так – електрика в опері є, ремонтні роботи не ведуться», - написала пані Бабинець у соцмережах.  

 

                                     Фото: facebook.com/slidstvo.info

 

Зауважимо, що саме журналісти “Слідство.Інфо” підготували розслідування, яке планувалося показати ввечері в неділю, 3 жовтня.

 

Тоді як видання «Українська правда» з посиланням на співрозмовників серед київських чиновників стверджує, що після рішення директора Малої опери дозволити показ, до КМДА зателефонував чоловік, який представився начальником СБУ і пригрозив “проблемами, якщо показ все ж відбудеться”.

 

Після цього показ був зірваний. А журналісти-розслідувачі почали терміново шукати  майданчик, на якому все таки можна буде показати “Офшор 95”.

 

Водночас, в СБУ заперечують причетність своїх співробітників до тиску на працівників КМДА щодо заборони показу фільму-розслідування про таємниці офшорного бізнесу президента Володимира Зеленського "Офшор 95".

 

"Служба безпеки України не має жодного відношення до ініціатив щодо відміни прем’єри фільму, який підготували журналісти "Слідство.Інфо". Тож будь-які спроби пояснити організаційні негаразди нібито тиском СБУ є маніпулятивними", - наголосили у пресслужбі СБУ.

 

У СБУ підкреслили, що виступають за плюралізм думок та свободу слова, однак вважають неприпустимим, "коли ними намагаються маніпулювати в особистих інтересах, зашкоджуючи та дискредитуючи державу та її інституції".

 

Про те, що показ таки відбудеться у Малій опері згодом повідомила команда Слідство.Інфо:

 

«Друзі, дякуємо за підтримку! Ви запропонували нам десятки шикарних локацій, але суспільний розголос і ваша небайдужість зробили диво — керівництво Малої Опери схаменулося і дозволило показати прем’єру фільму-розслідування «Офшор 95» там, де ми планували спочатку. Ще раз дякуємо за небайдужість!

 

Ті, хто не можуть провести цей вечір з нами вживу, матимуть можливість переглянути фільм на нашому YouTube-каналі».

 

Розслідування “Слідство.Інфо” – частина міжнародного проєкту Pandora Papers, який містить 2,94 терабайтів фінансових даних. Pandora Papers – глобальний витік документів, з яких стало відомо про секретні активи, таємні угоди та приховані статки найбагатших людей з усього світу.

 

У Pandora Papers зібрана інформація про активи і таємні угоди 130 найбагатших людей світу, серед яких понад 30 топ-політиків.

 

У цих секретних документах також фігурують втікачі, засуджені, знаменитості, зірки футболу, судді, податківці та очільники найбільших міст світу.

 

Над документами з проєкту Pandora Papers працювала команда з понад 600 журналістів зі 117 країн світу — члени The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Від України над цими проєктами працювала і працює Слідство.Інфо.