Стартував найпотужніший супутник NASA з серії Landsat

10:23, 28.09.2021
Стартував найпотужніший супутник NASA з серії Landsat

Незадовго до зльоту погода в Каліфорнії прояснилася, щоб усі могли побачити, як ракета "Атлас" Ландсат-9 покидає майданчик (Фото: ULA)

Національне агентство з аеронавтики та дослідження космічного простору запустило на орбіту найпотужніший супутник Landsat 9 для моніторингу Землі.

 

Як інформує УМ, про це повідомила ВВС.

 

Landsat 9 був запущений на орбіту за допомогою ракети ULA Atlas V з космічної бази Вандерберг у Каліфорнії 27 вересня о 21:12 за київським часом.

 

Він є продовженням серії космічних апаратів для нагляду за Землею родини Landsat, представники якого збирають інформацію про нашу планету з 1972 року.

 

Очікується, що протягом найближчих тижнів після введення в експлуатацію усіх бортових систем супутник передаватиме зображення, які можна буде порівняти зі знімками його попередника, Landsat 8, запущеного у 2013 році.

 

Останні шість років Landsat літав у групуванні разом із супутниками ЄС Sentinel-2.

 

Landsat 9 замінить застарілий Landsat 7, запущений в 1999 році, і буде працювати в парі з Landsat 8. Супутники повністю зніматимуть Землю кожні вісім днів.

 

Нагадаємо, що на початку вересня NASA перенесло запуск супутника Landsat 9 у зв'язку з нестачею рідкого азоту. Спочатку запуск Landsat 9 було заплановано з космодрому в Каліфорнії на 16 вересня.

 

Загалом обладнання, що було встановлене на супутниках Landsat, зробило мільярди знімків. Знімки, отримані в США і на станціях отримання даних зі супутників по всьому світу, є унікальним ресурсом для проведення безлічі наукових досліджень у галузі сільського господарства, картографії, геології, лісівництва, розвідки, освіти і національної безпеки.