Щоб Дніпро не зеленів: до боротьби за екологію річок на Черкащині залучать навіть податківців

28.09.2021
Щоб Дніпро не зеленів: до боротьби за екологію річок на Черкащині залучать навіть податківців

Водойми не лише Черкащини потребують захисту (Фото з сайту ridnyi.com.ua)

Цвітіння, замулення, масова загибель риби — така нині реальність водойм Черкащини. Тож про те, яких кроків варто вжити, аби зберегти та покращити екологію регіону, йшлося на недавній колегії обласної державної адміністрації.


Голова Черкаської ОДА Олександр Скічко зазначив, що серед причин екологічних проблем із річками Шевченкового краю — не лише зміна клімату, а й регулярне скидання неочищених стоків підприємствами та неефективна робота деяких контролюючих органів.

 

«Це ненормально, коли більшість справ екоінспекції «розсипаються» в судах, коли вона звітує про сотні мільйонів завданих збитків, а де-факто з порушників стягують мізер», — обурюється очільник ОДА.


Серед подальших кроків черкаської обласної влади з вирішення екологічних проблем краю — звернення до Кабміну, Міндовкілля та профільного комітету Верховної Ради України стосовно можливості фінансування об’єктів комунальної власності за рахунок Державного фонду охорони навколишнього природного середовища та посилення відповідальності й контролю за дотриманням законодавства у сфері водних ресурсів.

 

Водночас спільно з Черкаським управлінням захисних масивів дніпровських водосховищ область звертатиметься до Держводагентства України та ДП «Укргідроенерго» щодо здійснення додаткових попусків води (тримання одного рівня, щоб не зеленіла поверхня) через гідротехнічні споруди Канівської ГЕС.

 

А Держекоінспекція Центрального округу спільно з податківцями (Головним управлінням ДПС у Черкаській області) опрацюють питання щодо можливостей збільшення надходжень до місцевих екологічних фондів.


Також уже найближчим часом на Черкащині проведуть засідання робочої групи з координації дій щодо забезпечення безперешкодного і безплатного доступу громадян до узбережжя водних об’єктів та островів для загального водокористування на території області.

 

А органи місцевого самоврядування мають вирішувати питання щодо впорядкування меж водоохоронних зон і розробки проєктно-кошторисної документації щодо реконструкції чи будівництва очисних споруд.

 

«У кожній громаді має бути створено робочу групу щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до водних об’єктів. Також чекаю щоквартального звіту, а головне — результативних дій», — підсумував Олександр Скічко.