Вірусний ДЕЛЬТАплан: майже всі нові хворі на COVID-19 заразилися новим штамом

28.09.2021

В Україні продовжують фіксувати все нові й нові випадки захворювання на COVID-19.

 

І хоч кількість нових хворих на початок цього тижня виявилась утричі меншою, ніж на кінець минулого (3 тис. 7 за добу 26 вересня проти 9 тис. 58 за добу 24 вересня), підстав для заспокоєння немає ніяких, оскiльки цей показник «скаче» вгору-вниз постійно і таким же постійним є зменшення нових фіксацій упродовж кожних вихідних.


Усі експерти в один голос констатують підйом в Україні нової хвилі COVID-19, спричиненої штамом «Дельта», яка в найближчі тижні тільки наростатиме.

 

Про те, що майже всі випадки нових захворювань спричинені саме дельта-штамом коронавірусу, заявив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

 

«Ми точково беремо інформацію з кожної області й бачимо, що всі випадки, які зараз секвенують і виявляють, — це «Дельта», — сказав він.


Згідно з офіційною статистикою Міністерства охорони здоров’я, за добу 26 вересня найбільшу кількість «свіжих» підтверджених випадків COVID-19 було зафіксовано в Дніпропетровській (371), Чернівецькій (282), Львівській (241), Харківській (233) та Тернопільській (180) областях. Усього за цю добу госпіталізували 1 тис. 478 осіб, 952 — одужало, 94 — померло.

 

Протестовано методом ПЛР 13 тис. 202 особи, методом ІФА — 2 тис. 688, експрес-тестами — 11 тис. 22. Щодо вакцинації, то в Україні наразі проведено майже 12 мільйонів щеплень, повністю вакциновано понад 5,3 мільйона осіб.


Як відомо, з 23 вересня Україна ввійшла в «жовту» карантинну зону, одна з вимог якої — звичайні, не онлайн, заняття лише в тих школах (для середніх i старших класів), де 80 відсотків працівників уже щеплені хоча б однією дозою вакцини.

 

Відтак тисячі шкіл по всій Україні перейшли на дистанційне навчання. Ось деяка детальніша статистика, зібрана BBC-Україна. У Тернополі, приміром, у звичайному режимі наразі працюють усі школи, в області ж перейшли на «дистанційку» майже половина.

 

У Херсоні навчання перейшло в онлайн лише в 5 школах з 61, а в області — в понад 30. На Харківщині дистанційно навчаються учні лише 70 iз майже 700 шкіл.

 

Майже всі школи працюють у звичайному режимі й на Буковині, (де, як відомо, одна з найгірших ситуацій iз коронавірусом), бо там вакциновані майже всі їхнi працівники. До сьогодні у звичайному навчальному режимі працюють і школи Києва.


Тим часом під час години запитань до уряду у Верховній Раді в п’ятницю прем’єр-міністр Денис Шмигаль розповідав, як рятуватимуть українців від коронавірусної дельта-хвилі.

 

Зокрема, він повідомив, що Міністерство охорони здоров’я готує близько 90 тисяч ліжок у лікарнях для COVID-хворих, а неінфекційні лікарні задіюватимуть у три етапи, залежно від епідемічної ситуації, і що вже є напрацьовані та ефективні протоколи лікування та інноваційні ліки для хворих на COVID-19.

 

Водночас він підкреслив, що понад 98 відсотків госпіталізованих хворих — це люди, які не були вакциновані, і що щеплення — це єдиний ефективний шлях для подолання коронавірусної епідемії.

 

А також про те, що на сьогодні в Україні в наявності є понад 10 мільйонів доз чотирьох найкращих типів вакцин, а найближчим часом очікують щотижневі поставки по майже пів мільйона доз вакцини «Пфайзер».