Юрій Вітренко назвав обов'язкову умову сертифікації Північного потоку-2

14:41, 27.09.2021
Юрій Вітренко назвав обов'язкову умову сертифікації Північного потоку-2

Юрій Вітренко підкреслив, що Україна не потребує гарантій, а вимагає виконання законодавства. (facebook.com/NaftogazGroup)

Голова НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко наголосив, що Україна розраховує на дотримання законодавства Євросоюзу під час сертифікації газопроводу «Північний потік-2».

 

За його словами, російський газопровід не можна сертифікувати до розблокування РФ українського газопроводу для третіх сторін.

 

Як інформує Україна молода, про це Вітренко заявив у понеділок.

 

«Обов'язковими умовами сертифікації газопроводу Північний потік-2 є розблокування доступу європейських покупців до купівлі російського і центральноазіатського газу на східному кордоні України і подальшого самостійного бронювання транзитних потужностей», цитує пана Вітренка прес-служба НАК.

 

На його думку, не можна забезпечити доступ третіх сторін тільки до Північного потоку-2.

 

«Тому що тоді він стане якраз привілейованим порівняно з іншими газопроводами, що йдуть із Росії до Європи - наприклад, через Україну. Німецький регулятор повинен не сертифікувати Північний потік-2 до розблокування Росією українського газопроводу для третіх сторін. Щоб європейські компанії змогли отримувати газ на кордоні Україна - Росія і потім самостійно бронювати транзит через Україну», - сказав очільник НАК.

 

І додав, що забезпечення вільного доступу тільки до ПП-2 без розблокування Росією українського транзитного маршруту суперечило б принципу солідарності, закладеному в договір про заснування ЄС.

 

Також Юрій Вітренко нагадав про рішення Європейського суду, яким німецький регулятор зобов'язали застосовувати принцип солідарності при сертифікації газопроводів.

 

Глава НАК підкреслив, що Україна не потребує гарантій, а вимагає виконання законодавства.

 

"Українська стратегія полягає не в тому, щоб просити якісь гарантії і потім на них покладатися. Тому що у нас є сумний досвід Будапештського меморандуму і, тому, ми не дуже в таке віримо. Всі ми розуміємо, що Газпром і Путін в Європі намагаються використовувати право сили, наша ж сила - саме в правовій обґрунтованості позиції", - сказав Вітренко.

 

Нагадаємо, на початку вересня Федеральне мережеве агентство ФРН отримало документи на сертифікацію Nord Stream 2 AG як незалежного газотранспортного оператора. Розгляд документів та прийняття рішення займе до чотирьох місяців. Потім рішення має бути передано Єврокомісії.