Вибори до Бундестагу: Україна розраховує на формування сприятливої коаліції

00:58, 27.09.2021
Вибори до Бундестагу: Україна розраховує на формування сприятливої коаліції

Виборчі перегони у Німеччині завершились. (Фото: www.deutschland.de)

Опитування виборців на виході з дільниць не дозволили чітко визначити переможця федеральних виборів до Бундестагу в Німеччині у неділю ввечері.

 

За попередніми даними, згідно опитування телеканалу ZDF, на парламентських виборах у Німеччині перемагає Соціал-демократична партія Німеччини на чолі з кандидатом у канцлери Олафом Щольцем з 26%.

 

Тоді як блок чинної канцлерки Меркель ХДС/ХСС набрав близько 24%. При цьому, не враховано бюлетені, надіслані поштою.

 

Третю сходинку посідають "Зелені": 14,5-15%. Ця партія обіцяла не допустити запуску "Північного потоку-2".

 

Водночас, як передає Україна молода, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що очікує на формування коаліції, яка буде сприятливою для розвитку українсько-німецьких відносин, за підсумками парламентських виборів у Німеччині.

 

«Ми ще до цих парламентських виборів системно працювали з усіма провідними політичними силами Німеччини. Президент спілкувався з лідером християнських демократів Арміном Лашетом. Я спілкувався з лідером соціал-демократів Олафом Шольцем, коли був у Берліні.

 

Ми працювали з кожною з тих політичних сил, які нині вестимуть коаліційні перемовини та доводили їм позицію України з ключових питань», – цитує слова міністра Кулеби пресслужба МЗС в ніч на понеділок.

 

На його думку, Німеччина є тією країною, в якій для досягнення позитивних результатів у двосторонніх відносинах необхідна саме така «довгострокова і системна робота».

 

«Ім’я канцлера важливе, але Україну найбільше цікавить, якою буде коаліція. З тих комбінацій, які я нині бачу, коаліція буде сприятливою для розвитку українсько-німецьких відносин», – заявив міністр.

 

У МЗС України наголошують, що розвиток відносин зі стратегічними партнерами, до кола яких входить Німеччина, є одним з ключових пріоритетів Стратегії зовнішньополітичної діяльності України.

 

                                  Німці у чергах на виборчих дільницях. 

 

Зауважимо, що за підсумками цих виборів вирішиться, хто замінить канцлера Анґелу Меркель, яка заявила про завершення політичної кар’єри після четвертого терміну на посаді.

 

Водночас, голова ХДС Армін Лашет заявив після виборів, що консервативний блок ХДС/ХСС буде намагатися провести коаліційні переговори так, аби створити уряд, у якому став би старшим партнером.

 

За його словами, консерватори своїм результатом незадоволені. Лашет зазначив, що було одразу зрозуміло, що без адміністративного бонусу, яким 16 років була Ангела Меркель, партії буде важко.

 

Тому він подякував багаторічній голові ХДС і канцлерці, яка стояла у групі підтримки, за «16 добрих років для Німеччини».

 

Наразі відомо, що у Бундестаг наразі проходять 756 депутатів, але ця кількість може зрости.