Зеленський зустрівся з Генсеком ООН і передав список українців утримуваних на окупованих територіях та РФ (ФОТО)

09:59, 22.09.2021
Зеленський зустрівся з Генсеком ООН і передав список українців утримуваних на окупованих територіях та РФ (ФОТО)

Під час зустрічі з Генсеком ООН (Фото: сайт офісу Президента України)

У межах участі у 76-й сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з Генеральним секретарем Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутеррішем.

 

Як інформує УМ, про це 22 вересня повідомила пресслужба голови держави на своєму сайті.

 

Глава держави наголосив, що Україна готова підтримувати зусилля Генсека ООН, зокрема в питанні реформування Організації та зміцненні її ролі у подоланні глобальних викликів.

 

«Для нашого регіону таким викликом залишається російська агресія», – зазначив Володимир Зеленський.

 

 

Президент передав Генеральному секретарю ООН список майже 450 українців, яких утримують на тимчасово окупованих територіях і в Росії. Він попросив Антоніу Гутерріша сприяти у звільненні ув’язнених.

 

Глава держави подякував співрозмовнику за підтримку суверенітету й територіальної цілісності України та ознайомив його з актуальною безпековою ситуацією на Донбасі.

 

«Україна підтримала торік ваш заклик до глобального припинення вогню. Попри всі наші мирні зусилля обстріли українських позицій тривають», – повідомив Володимир Зеленський.

 

Глава держави розповів Генеральному секретарю ООН про підсумки саміту Кримської платформи та наголосив, що Україна розраховує на всебічну підтримку роботи цієї ініціативи з боку Організації.

 

 

«Досягнення кінцевої мети Кримської платформи – повернення Криму – відновить повагу до Статуту ООН. Вважаю, що сприяти виконанню рішень Кримської платформи є обов’язком Організації», – наголосив Президент.

 

Володимир Зеленський також поінформував Антоніу Гутерріша про саміт перших леді та джентльменів, який відбувся в серпні в Києві.

 

Глава держави наголосив на вагомій ролі Генерального секретаря у забезпеченні ефективної координації в ООН імплементації двох важливих для України резолюцій Генеральної Асамблеї щодо ситуації з правами людини в окупованому Криму та мілітаризації півострова.

 

Співрозмовники обговорили участь України в операціях Організації Об’єднаних Націй з підтримання миру.

 

«Важливо, що понад 300 українських «блакитних шоломів» виконують завдання у шести операціях ООН з підтримання миру. Україна продовжуватиме робити внесок у спільну справу зміцнення міжнародного миру й безпеки», – наголосив Президент.

 

Володимир Зеленський позитивно відзначив входження України до десятки країн – найбільших постачальників товарів і послуг для потреб Секретаріату ООН.

 

«Ми готові нарощувати нашу участь у постачанні товарів і послуг, зокрема для операцій з підтримання миру, в ІТ-сфері та постачанні продовольства. Багато українських компаній здатні постачати якісні товари та послуги за конкурентоспроможними цінами», – сказав Глава держави.

 

Зеленський запросив Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша з візитом до України.