Про створення союзної держави домовилися Путін і Лукашенко

09:58, 10.09.2021
Про створення союзної держави домовилися Путін і Лукашенко

Фактично мова йде про аншлюс, і білоруському народу можна лише поспівчувати.

У Москві в четвер, 9 вересня, відбулися чергові переговори президента Росії Володимира Путіна та самопроголошеного голови Білорусі Олександра Лукашенка. Підсумком зустрічі стало узгодження всіх дорожніх карт щодо 28 програм інтеграції в єдину Союзну державу.

 

Як інформує УМ, про це повідомили світові ЗМІ.

 

Путін і Лукашенко під час зустрічі домовилися щодо основних векторів інтеграції РФ і РБ. 10 вересня програми повинні схвалити прем'єри обох держав під час зустрічі в Мінську, а вже в жовтні їх затвердять на засіданні Вищої державної ради Союзної держави.

 

«Вдалося домогтися значного результату на інтеграційному треку», - заявив, зокрема, після переговорів Путін.

 

Тезисно про домовлості Росії і Білорусі на найближче десятиліття:

 

Єдиний оборонний простір необхідний для захисту зовнішніх кордонів Союзної держави, зазначив Путін.

 

Росія і Білорусь домовилися в грудні 2023 року підписати договір про створення єдиного ринку газу, нафти, нафтопродуктів та електроенергії. У той же час на переговорах 9 вересня Путін вирішив зберегти ціну на газ для Білорусі на 2022 рік на рівні цього року - 128,5 доларів за тисячу кубів.

 

Путін і Лукашенко домовилися про єдину макроекономічну політику між Росією і Білоруссю. У перспективі обидві країни об'єднають платіжні системи та гармонізують грошово-кредитну політику.

 

Обговорювали і єдину валюту, але це питання впирається в тему емісійного центру. Однак Лукашенко після переговорів заявив, що ця проблема буде вирішена.

 

Сторони також домовилися гармонізувати податки, а також створити орган, який контролюватиме ці процеси. Крім того, Росія і Білорусь вироблять єдині підходи до пенсій, трудового законодавства і соціального страхування.

 

Росія і Білорусь сформували загальні підходи до промислової політики. Вони домовилися взаємно відкрити доступ до державних закупівель та державних замовлень.

 

Путін не виключив, що Росія і Білорусь можуть створити спільний так званий союзний парламент. Однак, як зазначив російський президент, це питання сьогодні не обговорювалося, тому що до цього ще "потрібно підрости".

 

РФ пообіцяла збільшити фінансову підтримку Білорусі до 630-640 млн доларів з вересня 2021 року до кінця 2022 року.