У Криму ФСБ затримало п’ятьох кримських татар

10:36, 17.08.2021
У Криму ФСБ затримало п’ятьох кримських татар

Окупанти обшукали домівки кримських татар на світанку. (Фото: Кримська солідарність)

Співробітники російських силових структур - Центру протидії екстремізму, ФСБ та ОМОНу провели обшуки в домівках кримських татар в окупованому Криму у вівторок вдосвіта.

 

Як повідомляє УМ, про це інформує уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

 

«З 4.00 години ранку у 5-х будинках кримських татар відбуваються обшуки в Сімферопольському, Бахчисарайському та Балаклавському і Нахімовському районах Севастополя в тимчасово окупованому Криму», — написала омбудсмен.

 

За даними Денісової, російські окупанти провели слідчі дії в будинку імама Раіфа Февзієва в селищі Строганівка (Сімферопольський район), не пускаючи адвоката до помешкання.

 

Також обшуки провели у будинках місцевих активістів Джаббара Бекірова в селі Тернівка (Балаклавський район Севастополя), Заура Абдуллаєва в селі Холмівка (Бахчисарайський район), Рустема Таїрова в селі Поворотне (Нахімовський район Севастополя) та у тому ж районі в селі Фруктове у Рустема Мурасова, який напередодні їздив у Ростов-на-Дону на оголошення «вироку» за сфабрикованою кримінальною справою «Хізб ут-Тахрір».

 

Це міжнародна ісламська політична партія, заснована в 1953 році у Східному Єрусалимі. «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі» визнана терористичною організацією в Росії та Казахстані.

 

На території України та більшості країн організація діє без обмежень на рівні національних законодавств.

 

«Обшуки у помешканнях громадян України є грубим порушенням міжнародних норм, зокрема статті 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, відповідно до якої кожній людині гарантовано право на особисту недоторканність, та статті 8 Конвенції — право на повагу до приватного і сімейного життя», — наголосила Людмила Денісова.

 

І закликала світ відреагувати на неправомірні дії окупаційної влади та посилити тиск на РФ, щоби в окупованому Криму припинили порушувати права людини.

 

Згодом активісти «Кримської солідарності» повідомили, що всіх, у кого проводили обшуки, вивезли до управління ФСБ. Кримських татар підозрюють у причетності до організації «Хізб ут-Тахрір» та тероризмі.

 

Як повідомляла «УМ», 16 серпня у Росії в Ростові-на-Дону суд відправив чотирьох кримських татар, обвинувачуваних у справі алуштинської групи «Хізб ут-Тахрір» до колонії суворого режиму. Вони отримали терміни від 12 до 18 років.

 

В анексованому Криму російська влада хоче відкрити «центр реабілітації», щоб «духовно перевиховати» кримських татар і мусульман, нібито причетних до релігійної організації «Хізб ут-Тахрір».