Історичний фестиваль «ТуСтань!» проходить на Львівщині, фото

19:41, 04.08.2021
Історичний фестиваль «ТуСтань!» проходить на Львівщині, фото

Чимало уваги на фестивалі присвячено військовій справі Середніх віків – можна побачити Тустанський лицарський турнір. (Фото з ФБ-сторінки фестивалю "ТуСтань!")

Наймасштабніший фестиваль-табір середньовіччя «ТуСтань!» проходить на території скельного Державного історико-культурного заповідника «Тустань» біля села Урич Львівської області з 2 по 8 серпня.

 

Один із головних фестивалів літа на Львівщині триватиме упродовж тижня та об’єднує реконструкторів та поціновувачів середньовіччя з усієї України.

 

Як повідомляє Україна молода, про це йдеться на сторінках фестивалю «ТуСтань!» в соцмережах.

 

Співорганізатор заходу Марія Іванців вважає, що фестиваль є унікальним, тому що кожного року розвивається в напрямку живої історії і в цьому форматі музейні експонати оживають.

 

За словами організаторів, цього року фестиваль відбудеться у новому форматі, тож пізнати усі аспекти середньовічної культури ще простіше.

 

 

«Щоб на власні очі побачити штурми укріплень, побут минулих століть та багато інших цікавинок, достатньо завітати у Тустань», - наголошується на сторінці «ТуСтань!» у Facebook. 

 

«Ми не скликаємо людей на масові атракції, в нас більш сімейний пізнавальний формат, щоб зберегти українську культурну спадщину і передати її нащадкам. Сьогодні вже третій день нашого фестивалю, перші два були більш організаційними, ми розставляли наметове середньовічне містечко, приїхали перші учасники гості з Києва, Стрия, Львова, Івано-Франківська, Закарпаття – табір розростається. До нас приїжджають зі всієї України і з-за кордону», – зазначила журналістам пані Іванців.

 

 

На території фестивалю для гостей щодня з 11:00 до 19:00 відкритий середньовічний табір, відбуваються майстеркласи. За словами співорганізатора фестивалю, вже на повну працюють ремісники – гончарі, текстильники, столяри, ливарники. Вони представляють повний цикл виготовлення виробу за технологіями, які використовувалися в середньовіччі.

 

 

Також напередодні приїхав учасник гурту «Хорея Козацька» Данило Перцов, який демонструватиме середньовічні музичні інструменти, гратиме на них, створюючи атмосферу старовинного міста.

 

«У нас немає рамок, графіків, часових обмежень. Це безперервний процес ремісничого життя – цілий день. Якщо людина хоче, може прийти і увесь день провести з ковалем, а може спробувати себе і в малярстві, і в гончарстві, постріляти з лука, послухати цікавих доповідачів в лекторії. Наша ключова тема – це роль реконструкції у збереженні культурної спадщини в Україні. Ми хочемо показати, що такий формат – це невід’ємна частина музею, а особливо заповідника», – додала Іванців.

 

 

Чимало уваги на фестивалі присвячено військовій справі Середніх віків – можна буде взяти участь у кінній лицарській програмі, побачити парні поєдинки, бугурти (групові битви затупленою зброєю на лицарському турнірі), Тустанський лицарський турнір та штурм фортеці з використанням відповідної зброї.

 

 

У суботу й неділю працюватиме майстерня співу від гурту «Жива», виступатиме «Хорея Козацька». На вихідні передбачена окрема програма для дітей – казкова фортеця з іграми й анімацією.

 

Як повідомляла "УМ", нещодавно на Сумщині історичні реконструктори і патріоти відсвяткували 330-річчя Петра Калнишевського та 362-річницю Конотопської битви.