Тандем кораблів: поет Сергій Жадан і художниця Катерина Косьяненко представили спільний проєкт

03.08.2021
Тандем кораблів: поет Сергій Жадан і художниця Катерина Косьяненко представили спільний проєкт

Серед гостей виставки була Катерина Ющенко. (Фото Валентини САМЧЕНКО.)

П’ятничний вечір у Національному художньому музеї України був особливим.

 

Хоч останнім часом, через ремонт, доводиться заходити у будинок iз левами у Києві з тильного боку — у виставкову залу на першому поверсі набилося багато люду: бо не кожного разу є змога почути, як читає свої вірші Сергій Жадан, та ще ніби всередині однієї з останніх книжок — артбуку «Список кораблів», картини з якого тут, на стінах.


Виставковий проєкт «Список кораблів» у НХМУ триватиме лише до 8 серпня. Представлені роботи ввійшли до однойменної збірки поезій Сергія Жадана, яка побачила світ минулоріч.

 

Роботи Катерини Косьяненко з однойменної серії постають візуальним відповідником віршів, що органічно поєднує сучасну українську буденність та біблійні алюзії.

 

В оформленні книги було використано дев’ять творів художниці. Для артбуку вона написала у 2019-му «Воїнство», «Вокзал», «Графіті», «Різдво», «Кораблі», минулоріч — «Зупинку» і «Біле поле». Також узяли для збірки кілька попередніх робіт: «Невидимий автобус» та «Перехід».

 

Це не ілюстрування поезій, а збіг відчуттів, подій, віддзеркалення сучасного світу, в якому поєдналися помітніші любов і радість та не центрові для більшості, але болючі війна, розпач і страждання. Загальна тема серії — людина в сучасному урбаністичному середовищі, де знаходиться місце воїнам у старовинних обладунках і сучасним.


Оскільки через пандемічні причини до відкриття виставки йшли довше, аніж планували на початку, глядачі отримали нагоду побачити ще три нові роботи художниці. Це минулорічна «Цілодобово» та дві найсвіжіші — «Блакитні черевики» та «Звичайний день».


«Мені йшлося про надзвичайно логічний процес єднання двох митців, двох співзвучних особистостей. Треба було створити такий тандем, у якому художник і письменник стали б своєрідними «братом та сестрою».

 

Я вважаю, що мені це вдалося, — каже кураторка виставкового проєкту Тетяна Швед- Безкоровайна, директорка S.T. ART Foundation, якій належить ідея поєднати вірші одного з найпомітніших сучасних українських письменників з роботами знаної художниці. — Сучасний живопис Катерини, який тісно переплетений з її любов’ю до старовинних  слов’янських мотивів, неймовірно точно поєднався тут з поезією Сергія Жадана».


Народжена у Києві, Катерина Косьяненко — заслужена художниця (з 2019 р.). У 2002-му закінчила Національну академію образотворчого мистецтва і архітектури. Навчалася на театрально-декораційному відділенні у Данила Лідера.

 

Стажувалася в Cite internationale Des arts (Франція, Париж) та Краківській академії образотворчого мистецтва ім. Я. Матейка.

 

Її роботи представляли на виставках у Франції, Італії, Нідерландах. Живопис Катерини Косьяненко зберігається у музейних та приватних мистецьких збірках, зокрема у Польщі, Великої Британії, США, ОАЕ, Канаді.