Три роки нападу на Гандзюк: вбивці не покарані

14:02, 31.07.2021
Три роки нападу на Гандзюк: вбивці не покарані

Пам'ять про Гандзюк назавжди залишиться у громадянському суспільстві. (Фото спільноти "Хто замовив Катю Гандзюк?")

Посольство США в Україні закликає українську владу притягнути до кримінальної відповідальності вбивць громадської активістки Катерини Гандзюк, напад на яку стався рівно три роки тому.

 

Як повідомляє Україна молода, про це йдеться у відеозверненні пресаташе посольства США в Україні Деніела Лангенкампа, опублікованому в суботу.

 

"Три роки тому на Катерину Гандзюк, видатну громадську активістку, вчинили жорстокий напад. Катерина Гандзюк, її сім'я, друзі та всі українці, які борються за краще майбутнє, заслуговують відповідей. Ми закликаємо владу притягну її вбивць до відповідальності", - сказав пан Лангенкамп.

 

За його словами, загибла боролася з корупцією і «віддала своє життя за демократичну та процвітаючу Україну».

 

Американський дипломат підкреслив, що пам'ять про Гандзюк назавжди залишиться у громадянському суспільстві, яке є важливою частиною "активної, успішної та демократичної України".

 

"Ми продовжуємо підтримувати український народ у його вимозі справедливості для Гандзюк", - наголошують у посольстві.

 

Як повідомляла «УМ», громадську активістку, в.о. керуючого справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк 31 липня 2018 року облили сірчаною кислотою біля під'їзду її будинку в Херсоні. Опіками було уражено 40% тіла жінки. Вона перенесла кілька операцій, але 4 листопада того ж року померла.

 

6 червня 2019 року п'ятеро безпосередніх виконавців нападу були засуджені на терміни від 3 до 6,5 року позбавлення волі.

 

11 лютого 2019 року Генпрокуратура оголосила голові Херсонської обласної ради Мангеру підозру в організації вбивства Гандзюк. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в розмірі майже 2,5 млн гривень, яка була внесена. Однак у червні суд змінив запобіжний захід, заарештувавши Мангера без права на заставу.

 

У січні 2020 року на території Болгарії затримали за організацію нападу на Гандзюк й Олексія Левіна, помічника-консультанта депутата Херсонської облради. 16 березня Левіна екстрадували з Болгарії в Україну.

 

28 липня 2020 року прокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно Мангера і Левіна за організацію нападу на Гандзюк.

 

1 липня 2021 року Дніпровський райсуд Києва залишив обвинувачуваних у справі про вбивство активістки Катерини Гандзюк Владислава Мангера та Олексія Левіна під вартою ще на два місяці.