Байден говоритиме із Зеленським про безпеку, енергетику і судову реформу

16:56, 24.07.2021
Байден говоритиме із Зеленським про безпеку, енергетику і судову реформу

Джо Байден планував зустріч із Зеленським завчасно. (Фото з ФБ-сторінки Джо Байдена)

Президент США Джо Байден планує обговорити із президентом України Володимиром Зеленським під час майбутньої зустрічі у Вашингтоні 30 серпня питання безпеки, в тому числі енергетичної, та питання реформ, зокрема, правосуддя.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив заступник помічника держсекретаря з питань Європи та Євразії Джордж Кент, який очолив місію США в Україні на період відпустки тимчасово повіреної Крістін Квін.

 

За його словами, є три блоки питань.

 

«Це проблеми безпеки, що включають різні види російської агресії проти України, не лише питання конвенційної війни на Донбасі, але також агресія у Чорному морі. Другий блок питань — енергетична безпека. Потім є програма реформ, яка включає антикорупцію та реформу правосуддя, а також інші реформи інституцій, тому що, оскільки я вже згадував нашу прихильність до успіху України, країні потрібні міцніші, доброчесні інституції, що відповідають інтересам українського народу», - сказав пан Кент, в інтерв'ю Суспільному.

 

Він підкреслив, що сектор правосуддя є критичним:

 

«Нещодавно Верховна Рада ухвалила кілька ключових законів, і це перший крок у надії створити повноцінний сектор правосуддя, який забезпечує рівність та доступ».

 

Джордж Кент зазначив, що стосунки між Україною та США - не просто одноденний візит, але глибока мережа постійних контактів на різних рівнях зі спільними програмами та інтересами.

 

За словами дипломата, Байден запросив Зеленського до Вашингтону наприкінці липня або пізніше цього літа, і це не було питанням “надсилання сигналів”, це дійсно питання планування.

 

Як повідомляла «УМ», Білий дім підтвердив, що зустріч президентів США й України в Вашингтоні може відбутися 30 серпня.

 

У Конгресі США звернулись до Білого дому з проханням змінити дату візиту президента Зеленського до Вашингтону.