Монумент слави у Львові демонтували остаточно, фото

08:49, 24.07.2021
Монумент слави у Львові демонтували остаточно, фото

Фахівці зняли скульптуру червоноармійця та «батьківщини-матері» і повезли до музею «Територія терору» у Львові. (Фото Радіо Свобода)

Центральна скульптурна група радянського монумента слави: бронзові фігури «батьківщини-матері» та червоноармійця, який тримає меч були демонтовані на вулиці Стрийській у Львові у п’ятницю ввечері.

 

Тим самим монумент слави було демонтовано остаточно.

 

Як інформує Україна молода, про це пишуть місцеві ЗМІ.

 

Зазначається, що фахівці до вечора зняли скульптуру червоноармійця та «батьківщини-матері». Після чого їх повезли до музею «Територія терору» у Львові.

 

«Я піднесений, бо чекав цього моменту давно, хотілося позбутися цієї русифікації. Нам цього не треба. Були демонтовані елементи з металу, якого було досить багато, а також міцний бетон був. Планували два дні працювати, а вийшло за один», – сказав  будівельник Василь Луцьу коментарі Радіо Свобода.

 

Радянський монумент слави, згідно з оцінкою Українського інституту національної пам’яті, не підпадав під дію закону про декомунізацію, при цьому, не перебував на жодному балансі.

 

Саме тому Львівська міська рада з громадою мала право ухвалювати рішення щодо демонтажу, заявивши, що це символ комунізму.

 

 

Нагадаємо, що рішення про демонтаж першого елементу Монумента слави прийняв виконком міськради в лютому 2018 року. Окремі елементи монумента почали демонтовувати у грудні 2018 року. У березні 2019 з третьої спроби знесли 30-метрову стелу.

 

Всі елементи демонтували почергово.

 

До речі, за часів СРСР, цей пам’ятник називали "Монументом бойової слави Збройних сил Радянського Союзу", який встановили у травні 1970 року. Скульптурну композицію створювали відомі львівські митці Емануїл Мисько, Дмитро Крвавич і Ярослав Мотика.

 

На цьому місці місцева влада планує створити сквер пам'яті Героїв України.