ФРН підозрює росіян у масштабній кібератаці

12:18, 05.07.2021
ФРН підозрює росіян у масштабній кібератаці

Кібератака на ФРН

Жертвою кібератаки на шведську компанію Kaseya стала  також  IT-компанія в Німеччині із тисячами клієнтів.

 

Як інформує УМ, про це  повідомляють  у Федеральному відомстві з безпеки в сфері інформаційної техніки.

 

Кібератака на виробника програмного забезпечення Kaseya, чий софт використовувала велика шведська мережа супермаркетів Coop Sweden, а також чимало підприємств в сфері малого та середнього бізнесу по всьому світу, могла торкнутися й тисячі комп'ютерів в Німеччині.

 

Таку оцінку висловили в неділю, 4 липня, експерти Федерального відомства з безпеки в сфері інформаційної техніки (BSI).

 

«Одна компанія, що надає послуги в сфері IT, вже повідомила про те, що піддалася атаці», - сказав представник BSI агентству Reuters, відзначивши, що клієнтами вищезгаданої компанії були тисячі фірм, які в підсумку також могли постраждати від хакерського нападу.

 

У BSI припускають, що сьогодні, 5 липня, їм можуть почати надходити повідомлення від постраждалих від кібератаки компаній, які не помітили зламу їхніх систем до початку робочого тижня.

 

При цьому лише підприємства, що працюють в критичних для інфраструктури країни галузях на кшталт енергопостачання зобов'язані повідомляти про вчинені проти них хакерські атаки.

 

Раніше повідомлялося, що в результаті цієїхакерської атаки на компанію Kaseya постраждали 200 фірм в США.

 

Водночас випадків завдання будь-якій компанії такої масштабного шкоди, як мережі супермаркетів Coop в Швеції, яка була вимушена тимчасово закрити всі 800 філій, в Німеччині поки зафіксовано не було, додали в BSI.

 

Про злам програмного забезпечення VSA компанії Kaseya, внаслідок якого могли постраждати тисячі підприємств у всьому світі, стало відомо ввечері 2 липня.

 

Через декілька днів, інформагентство Bloomberg повідомило з посиланням на компанію Huntress Labs Inc., що спеціалізується на  питаннях комп'ютерної безпеки, що за глобальною хакерською атакою може стояти угруповання з Росії під назвою REvil.

 

Наразі експерти вважають, що зловмисників цікавив лише викуп за відновлення роботи систем, а не особисті дані клієнтів компаній.