В Україні зелену енергетику гальмують нафтогазовиробники - МЗС

16:17, 22.06.2021
В Україні зелену енергетику гальмують нафтогазовиробники - МЗС

Зелена енергетика у світовому тренді

Україна має рухатися в напрямку «зеленого» переходу та розвивати чисту енергетику й відновлювані джерела не дивлячись на значний супротив цьому процесу та лобізм виробників нафти та газу.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у  повідомленні  Міністерства закордонних справ України.

 

Як зазначається, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба взяв участь у панельній дискусії на тему «Енергетика: яке майбутнє нас очікує?»  у рамках Анталійського дипломатичного форуму.

 

Міністр переконаний, що «зелений»перехід економік є історичною даністю, і хоч виробники нафти та газу намагатимуться зберегти статус-кво, історію неможливо зупинити.

 

«Для України розвиток альтернативних джерел енергії, особливо відновлюваних, несе велике полегшення та відкриває нові можливості. Ще десять років тому частка сонячної та вітрової генерації в нашій економіці була майже непомітною. Нині це важливий елемент енергобалансу України», - додав він.

 

Дмитро Кулеба нагадав, що Євросоюз у своїй енергетичній стратегії визначив Україну пріоритетним партнером у постачанні «зеленого»водню на ринок ЄС і запевнив, що Україна цілеспрямовано працює над підготовкою до його експорту.

 

Як повідомлялося, акції норвезької компанії Scatec Solar, яка зокрема має активи в Україні, втратили у ціні 10% через те, що в Україні не вирішується проблема накопичених боргів за вироблену електроенергію, а також ініціюються додаткові законодавчі зміни – введення акцизного збору, що є порушенням гарантій держави перед інвесторами.

 

Раніше стало відомо, що компанія Modus Energy, яка перебуває у власності громадян Литви, подала позов проти України через те, що держава не виконує свої зобов'язання з виплат за вироблену електроенергію і змушує компанію піти на зміни правил, які скорочують її доходи.

 

В арбітражі вона вимагає від держави повернути їй 10,5 млн євро.

 

За інформаціюєю юристів, до аналогічного позову готується ще 10 компаній.

 

Наприкінці 2020 року канадська компанія TIU Canada подала в суд на Нікопольський завод феросплавів, що знаходиться у власності олігарха Ігоря Коломойського, через незаконне відключення сонячної електростанції від мережі.

 

При цьому в травні поточного року компанія подала заяву про відвід трьох суддів Північного апеляційного господарського суду, призначених для розгляду справи, оскільки вони раніше були помічені у відстоюванні інтересів олігарха у справі проти державного Приватбанку.

 

Нагадаємо, Кабінет міністрів на початку червня зареєстрував законопроект №5600 щодо внесення змін до Податкового кодексу, яким, серед іншого, пропонується ввести акцизний збір на «зелену»  енергію в Україні за ставкою 3,2%.

 

Раніше під час обговорення проекту закону профільні ВДЕ асоціації заявляли, що введення акцизного податку на «зелену»електроенергію де-факто погіршує умови економічної діяльності виробників ресурсу з відновлюваних джерел, є грубим порушенням прав інвесторів, зашкодить інвестклімату й унеможливить залучення коштів у нові екологічні проекти.