Історик Бабич знайшов документи про масові розстріли НКВС

13:43, 17.06.2021
Історик Бабич знайшов  документи про масові розстріли НКВС

Протокол допиту Одеського НКДБ

У архіві СБУ одеський історик-дослідник Олександр Бабич знайшов новий документ, що підтверджує масові розстріли й таємні поховання громадян "трійками" НКВС у районі аеропорту протягом 1937-40 років.

 

Як інформує УМ, про виявлену «справу Фрідловського» Бабич повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці.

 

«Еврика! Перелопатив десятки папок румунських фондів, але все-таки знайшов матеріали щодо місць розстрілів у районі "6 км" (Овідіопольського шосе - ред.). У матеріалах архівної кримінальної справи завідувача судмедекспертизою Одеси Івана Фрідловського (його за участь у цій роботі співробітники НКДБ посадили в січні 1945 року на 6 років)», - зазначив Бабич.

 

Історик-дослідник подякував працівникам архіву, які допомогли знайти "кримінальну справу Фрідловського", з матеріалів якої випливає, що на місці пошукових робіт у районі 6-го кілометра Овідіопольської дороги Одеси (поруч з аеропортом) проводилися розкопки та ексгумації сотень виявлених трупів у квітні-травні 1942 року.

 

Згідно зі свідченнями судмедексперта Фрідловського, якого допитували в 1945 році, слідчий Одеського НКДБ, судмедексперти виявили на місці таємних поховань близько 270 трупів з вогнепальними пораненнями.

 

«На початку травня 1942 року мене викликали в медико-санітарну дирекцію до лікаря Шапочкіна... Разом із ним ми поїхали до місця, де були виявлені могили, розташовані біля дороги в село Татарку - за аеродромом. Ми побачили могили зі скелетованими трупами. Трупів в одній могилі налічувалося приблизно 15-20. У цей момент ми з трупами не робили нічого... А приблизно за два дні нами був проведений вторинний огляд трупів», - вказав на допиті колишній завідувач міським моргом Фрідловський.

 

За його свідченнями, медекспертам Жемайловичу, Астаховій і йому потрібно було "встановити причини смерті, які поранення були на трупах і чим було завдано, з якої відстані були нанесені поранення і давність смерті". "Ми встановили, що поранення були нанесені вогнепальною зброєю на близькій відстані, про давність смерті дати висновок ми не змогли", - сказав судмедексперт.

 

Фрідловського, як випливає зі складеного протоколу, допитували як "члена комісії з розслідування звірств НКВС". І не дивно, що за підписані спільно з іншими лікарями висновки про причини смерті розстріляних "трійками" НКВС Фрідловський був засуджений у 1945 році до 6-річного терміну позбавлення волі.

 

За словами історика Бабича, Фрідловському все-таки вдалося вижити: "Він спочатку у в'язниці був лікарем, а потім в Узбекистані на поселенні".

 

Після виявлення Бабичем та іншими істориками-дослідниками поруч з аеропортом місця масових розстрілів і таємних поховань громадян "трійками" НКВС, де можуть знаходитися тисячі останків жертв, в Одеській міськраді створили міжвідомчу робочу групу з питань увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій, похованих у районі 6-го кілометра Овідіопольської дороги.

 

Створено робочу групу, яку очолив віце-мер Олег Бриндак, а також дві підгрупи дослідників і архівістів. Одна буде вести історико-архівну роботу, а друга - пошуково-дослідницьку. Також вирішено направити запити до центральних архівів в Україні, Німеччині та Румунії, що стосуються відомостей про жертв політрепресій 1935-1941 років.

 

Історики вирішили створити мапу "Місця скорботи Одеси", позначивши на ній усі місця масових страт, а також військові та цивільні групові могили в межах міста. Також затверджено план робіт з пошуку могил жертв масових політичних репресій, проведення дослідницьких робіт та увічнення пам'яті репресованих. Направлено відповідні документи до Міністерства культури України та інформаційної політики на отримання дозволу на проведення пошукових робіт у районі 6-го кілометра Овідіопольської дороги Одеси.

 

Згідно з архівними даними, протягом 1935-1941 років "трійками" НКВС були винесені вироки про розстріли 8 тисяч 633 осіб.