Ігри кішки зі спійманою мишкою: Лукашенко показав ув’язненого Романа Протасевича на брифінгу

16.06.2021
Ігри кішки зі спійманою мишкою: Лукашенко показав ув’язненого Романа Протасевича на брифінгу

Протасевич «захотів» і враз опинився на пресконференції.

Опозиційному білоруському блогеру Роману Протасевичу пред’явили звинувачення в організації масових заворушень, дій, що грубо порушують громадський порядок, а також у розпалюванні соціальної ворожнечі.

 

Про це заявив голова Слідчого комітету Білорусі Дмитро Гора, додавши, що білоруські слідчі з’ясовують джерела фінансування «екстремістського» Telegram-канала Nexta, співзасновником якого був Протасевич.

 

«Запити ми направляємо до багатьох держав. Інше питання: чи нададуть нам відповіді на ці запити», — сказав він.


Міністерство закордонних справ Білорусі вивело затриманого в Мінську опозиційного журналіста Романа Протасевича на пресконференцію щодо інциденту з рейсом Ryanair.

 

Спочатку білоруське МЗС анонсувало, що у пресконференції візьме участь Департамент авіації Міністерства транспорту, Слідчий комітет, Міноборони, прикордонники та «інші релевантні спікери».

 

Але за лічені хвилини до початку до зали занесли табличку з іменем Романа Протасевича, вибачилися за затримку і пояснили, що в останній момент, «він захотів взяти участь» в числі інших високих білоруських генералів. Справді? Отак ув’язнений «захотів» і тут же опинився на пресконференції?


Командувач Військово-повітряних сил Білорусі Ігор Голуб показував слайди і скріншоти, наполягаючи, що ніякого перехоплення рейсу Ryanair, який слідував за маршрутом Афіни — Вільнюс, не було. За його словами, пілоту лише «рекомендували» посадку, і він сам вирішив приземлитися, і ніякого винищувача поряд не було.


Сам Роман Протасевич, відповідаючи на запитання журналістів, запевнив, що він «почувається чудово», ні на що скарг не має і його «ніхто не бив».

 

Запевнив, що його не змушували до співпраці зі слідством, хоча до Романа Протасевича вже більше 11 днів не може потрапити адвокат. Але він сам повідомив на камери білоруського державного телебачення, що вважає слідчий ізолятор найбезпечнішим місцем для себе на даний момент.

 

«Зараз місце, в якому я постійно перебуваю, для мене, як мені здається, найбезпечніше. Багато хто вже напевно вважає мене зрадником. Хоча я хочу підкреслити, що я нікого не зраджував. Це очевидно».


Раніше в подібному «інтерв’ю» білоруському держтелеканалу ОНТ Роман Протасевич визнав провину «в організації та підготовці дій, що порушують громадський порядок». Але його рідні та близькі, а також білоруська опозиція заявили, що визнання були зроблені в результаті тортур.

 

Білоруський опозиційній політик Світлана Тихановська закликала створити спеціальну місію для перевірки стану затриманого в Білорусі журналіста Протасевича.

 

Нечисленні західні журналісти, які перебували на пресконференції у Мінську, залишили її після оголошення про участь Протасевича.

 

Багато авторитетних світових ЗМІ також відмовилися наводити чергові «покаянні заяви» Протасевича, щоб не заплямувати себе участю в цинічній пропагандистській кампанії Лукашенка.