Ой, зігріємося! Цього літа Україну гойдатиме від спеки +40 до злив із грозами

16.06.2021

Цьогорічне літо таки обіцяє «порадувати» українців аномальною спекою, яка різко змінюватиметься зливами та грозами.


У Херсонській, Миколаївській та Одеській областях синоптики вже у червні передбачають рекордні 40 градусів вище нуля, а ось в інших регіонах нашої країни погода виявиться набагато прохолоднішою.

 

Температурні гойдалки змусять жителів Харківської та Луганської областей тримати напоготові парасолі, дощовики й теплі речі, а ось у гірських районах країни можливі дощі з градом та штормовий вітер.


— Природа вирішила надолужити торішній недолік вологи та щедро дарує проливні дощі жителям центру, сходу, півдня й півночі України, — констатує народний синоптик Леонід Горбань.

 

— Але, незважаючи на це, в цілому літо-2021 виявиться дуже теплим і багатим на сонячні дні. Найвдаліший період для планування відпустки почнеться у кінці поточного місяця й триватиме щонайменше до кінця липня.


Цей прогноз підтверджують і співробітники Українського гідрометцентру, адже холодні циклони нарешті відступили, а літнє тепло вступило у свої законні права.


І хоча дощі ще нагадають про себе ближче до Трійці, спекотна погода дозволить вдосталь зміцнити імунітет на пляжі, а також виростити хороший урожай на присадибній ділянці.


— Різкі перепади температури в різних регіонах України свідчать про загальну кліматичну кризу, але не позбавляють нас права на відпочинок, — упевнений кліматолог Євген Засядько.

 

— Можна згадати, як кілька років тому ми із зими відразу потрапили у літо. Було близько 0 градусів, а через пару тижнів стало +30. Це було навесні, потім ситуація повернулася до нормальної температури: було +20, пішли дощі. Але зміни клімату відбуваються, йде розбалансування, тому ми спостерігаємо такі різкі погодні умови. Це негативно впливає на здоров’я, адже скаче тиск у літніх людей і тих, хто має проблеми з судинами. Але до цих примх природи потрібно ставитися з розумінням.
На думку народного синоптика Наталії Діденко, найближчими днями літні циклони найяскравіше проявлять свій крутий норов на півдні України, де можливі короткочасні штормові дощі.


А ось на Волині, Рівненщині, у Львівській області та в Приазов’ї кількість опадів поступово зійде нанівець, поступившись місцем комфортному літньому теплу. Така ж погода задасть тон по всіх регіонах України з середини червня, відсунувши проливні дощі на другий план як мінімум до серпня.


У Києві та Київській області з 16 червня температура обіцяє бути комфортною, вдень плюс 20-23 градусів тепла, а ввечері до 15-18 градусів вище нуля.


А оскільки у природи немає поганої погоди, будь-які атмосферні явища підуть людям на благо: літній дощ прибере з міських вулиць пил, додасть свіжості, а заздалегідь прогнозована спека змусить запланувати поїздку до моря й отримати порцію позитиву та заслуженого відпочинку подалі від суєти.


Спекотно та сухо також буде і в Європі. Спека до плюс 35 прийде найближчим часом в Іспанію, Португалію, Францію, а також в Італію.