Україна виведе супутник на орбіту

14:23, 01.06.2021
Україна виведе супутник на орбіту

Космічний апарат «Січ-2-30» скоро буде борознити простори космосу

Держпідприємство «Конструкторське бюро «Південне» уклало контракт з європейською компанією ISILAUNCH про виведення на орбіту космічного апарату «Січ-2-30».

 

Як інформує УМ, про це повідомив віцепремʼєр — міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський в своєму Facebook.

 

«Радий повідомити, що ДП "Конструкторське бюро "Південне" ім. М.К. Янгеля" (Yuzhnoye State Design Office) укладений контракт з європейською компанією ISILAUNCH щодо виведення на орбіту космічного апарату "Січ-2-30".

Запуск супутника має відбутися з пускового майданчика компанії SpaceX (США) за допомогою ракетоносія Falcon-9. Саме ISILAUNCH має відповідну угоду з цієї американською компанією, якою уповноважена на продаж послуг з виведення супутнього корисного навантаження на даному ракетоносію та надання відповідних інжинірингових послуг та матеріальної частини», - написав, зокрема Олег Уруський.

 

На сьогодні вже здійснений авансовий платіж. Запуск космічного апарата планується здійснити в грудні 2021 року (резерв – січень 2022 року). Утім, маю надію, що це станеться саме в рік 30-річчя Незалежності України і завдання Президента України Володимира Зеленського буде виконане.

 

Зараз КБ «Південне» разом із Національним центром управління та випробувань космічних засобів здійснює всі необхідні роботи з підготовки до запуску КА "СІЧ-2-30" та підготовки наземного сегмента.

 

Запуск і подальше використання даного супутника дадуть змогу вирішувати багато актуальних завдань соціально-економічного, екологічного, інформаційного, наукового та освітнього характеру, а також забезпечити реалізацію інтересів держави у сфері національної безпеки та оборони.

 

«Виведення «СІЧ-2-30» є першим кроком на шляху виконання реалізації планів, визначених, зокрема, проєктом Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2021-2025 роки, яка передбачає створення вітчизняного космічного угруповання щонайменше із семи супутників.

Вірю в амбітні плани України та докладатиму всіх зусиль, щоб вони були успішно реалізовані», - додав міністр.