Росія планує організувати вибори до Держдуми на території ОРДЛО

19:20, 15.05.2021
Росія планує організувати вибори до Держдуми на території ОРДЛО

Голосування жителів на некотрольованій Україною території ОРДЛО може проходити добровільно або примусово.

Активні дискусії про організацію на окупованих територіях Донецької та Луганської областей виборів до Держдуми, запланованих 19 вересня 2021 року, ведуться в Росії останнім часом.

 

У Євросоюзі вже висловили занепокоєння заявами про ймовірність виборів до Держдуми РФ на окупованих українських територіях та наголошують, що це було б порушенням Мінських угод.

 

Водночас, член української делегації у Тристоронній контактній групі (ТКГ) Тетяна Іванова підтвердила факт, що на окупованій території проводиться агітація за участь у голосуванні.

 

На її думку, агітуючи українських громадян, які проживають в ОРДЛО, брати участь у виборах до Держдуми РФ, Кремль переслідує кілька цілей.

 

Як передає Україна молода, про це пані Іванова заявила в ефірі телеканалу "Дом" у суботу.

 

 

Йдеться про залучення до процесу голосування на виборах до Держдуми жителів ОРДЛО, які отримали паспорти РФ.

 

Одна з цілей, які переслідує Москва — активізація процесу отримання російських паспортів жителями ОРДЛО.

 

«Думаю, що Російська Федерація не очікувала, що громадяни України так мляво отримуватимуть російські паспорти. Я думаю, вони очікували, що цей процес буде швидкий і масовий. Цього не сталося — і тепер потрібно продемонструвати, що якщо ви маєте російський паспорт, то ви можете бути великою людиною, потрапити до Держдуми або до органів місцевого самоврядування Російської Федерації», — сказала пані Іванова.

 

Представниця ТКГ не виключає, що для досягнення цієї мети на виборах до Держдуми РФ можуть з'явитися кандидати з ОРДЛО.

 

"Для цього зараз покажуть, напевно, кілька кандидатур, які братимуть участь у виборах. Напевно, це будуть ті, які саме з ОРДЛО. Для того, щоб якимось чином активізувати процес отримання російського громадянства", — додала вона.

 

За її словами, друга причина дій Кремля — Росія намагається демонструвати, що "вона загострює ситуацію з Україною, загострює не лише бойовими діями на лінії розмежування, а ще й ось таким політичним способом".

 

"Думаю, що це ще й демонстрація того, що з ними треба рахуватися, навіть якщо їхні вимоги не відповідають ні підписаним Мінським угодам, ні якимось домовленостям. Росія намагається продавлювати свої інтереси", — вказала представниця ТКГ на третю причину.

 

Голосування жителів ОРДЛО може проходити добровільно або примусово, залежно від справжніх цілей Росії. Але незважаючи на те, що вибори в ОРДЛО стануть явним порушенням міжнародних норм, Москва може визнати їх результати легітимними — як це трапилося під час "референдумів" у Криму та на Донбасі у 2014 році, додала Іванова.

 

"Тому що "референдум" у Криму нам показав, що нічого Росію не зупиняє, бо "референдум" також був організований у незаконний спосіб. "Референдум" проходив і в ОРДЛО. Тому, якщо Росія захоче їх визнати і сказати, що вони законні, Росія це зробить", — резюмувала вона.

 

Нагадаємо, в березні в окупованому Донецьку було відкрито представництво партії "Справедлива Росія – За правду". Українська влада засудила цей крок, назвавши його черговим прикладом нехтування Росією своїми зобов’язаннями у рамках Мінських домовленостей та небажанням просуватися до мирного врегулювання.