Держзрада до ґрат доведе: Медведчуку обирають запобіжний захід

14.05.2021
Держзрада до ґрат доведе: Медведчуку обирають запобіжний захід

Віктор Медведчук.

Офіс генерального прокурора визначив заставу для підозрюваного в держзраді кума Путіна — голови політради партії «Опозиційна платформа — За життя» Віктора Медведчука.

 

«Прокуратура просить 132159 розмірів прожиткових мініму­мів,  або 300 млн 930 грн, виходячи з того, що це приблизно десята частина тих цінностей, що могли бути розграбовані, а оцінити збитки від державної зради взагалі неможливо. Тому, зважаючи на предмет посягання, матеріальне становище підозрюваного та наявні ризики подано клопотання з таким розміром застави», — пояснила пресслужба ОГП у коментарі «Українській правді».


Печерський районний суд визначає підозрюваному запобіжний захід.


Нагадаємо, подружжя Медведчуків 12 травня вимушено перервало відпочинок і терміново вранці повернулося в Київ — неприємними «сюрпризами» для кума Путіна виявилися обшуки в його помешканні та офісі, та виклик до Генпрокуратури, де він ознайомився з підозрою.


Офіс генпрокурора ввечері в середу повідомив, що Віктор Медведчук уже набув статусу підозрюваного: згідно з пред’явленими звинуваченнями, йому може загрожувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. «Також підозрюваному вручено клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою», — уточнили в повідомленні офісу генпрокурора.


Ще 11 травня генпрокурорка Ірина Венедіктова підписала повідомлення про підозру Віктору Медведчуку та його соратнику Тарасу Козаку, щодо яких у лютому українська влада запровадила персональні санкції. Їх підозрюють у держзраді та замаху на розграбування національних ресурсів у Криму.


Звинувачення на свою адресу Віктор Медведчук називає «бездоказовими». У відповідь на запитання журналістів, чи намагатиметься він поїхати з України, відповів: «Я такого задоволення нікому не принесу».  За даними СБУ, Тарас Козак уже поїхав до Росії.


Справа щодо звинувачень Медведчука стосується трьох епізодів. Йому інкримінують сприяння Росії після анексії Криму в розвідці нафтогазових родовищ на шельфі Чорного моря; для цього реєстрував компанії на півострові за російським законодавством.

 

Політика також підозрюють у тому, що він передав у Росію через Козака інформацію про прихований підрозділ Збройних сил України та планував створення проєкту «Промінь». У межах проєкту під виглядом підтримки українців, які навчаються чи працюють у Росії, мали вербувати їх, збирати персональні дані та впливати на внутрішню політику України.