Воєнне дитинство: на Донбасі постраждало 33 тисячі неповнолітніх

14.05.2021

У районі проведення операції Об’єднаних сил 12 травня було  зафіксовано вісім порушень режиму припинення вогню. По­близу населеного пункту Новгородське окупанти двічі відкривали вогонь iз мінометів 82-го калібру та станкових протитанкових гранатометів, а біля Катеринівки — ще й з автоматичних станкових гранатометів.


Поблизу населеного пункту Гнутове ворог стріляв із великокаліберних кулеметів. У передмісті Водяного окупанти здійснили обстріл з ручних протитанкових гранатометів, а біля Авдіївки — з підствольних гранатометів. У районі селища Верхньоторецьке найманці відкривали вогонь зі стрілецької зброї. Неподалік селища Мирне — з протитанкових ракетних комплексів.
Унаслідок ворожого обстрілу було пошкоджено автомобіль групи розмінування. На щастя, ніхто не постраждав.


На обстріли окупантів військовослужбовці Об’єднаних сил відкривали вогонь у відповідь. Бойових втрат серед наших захисників немає.


Станом на ранок 13 травня порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.


За дев’ять місяців «пере­мир’я» на Донбасі загинуло 34 і поранено понад 100 українських військових. І найтрагічніше, що страждає й цивільне населення, як дорослі, так і діти: від початку збройного конфлікту на сході України встановлено загибель 34 дітей у Луганській і Донецькій областях. Крім того, майже 100 поранено, а 18 отримали інвалідність. А загалом на лінії зіткнення проживають приблизно 37 тисяч українських дітей.


Як зауважив заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов:

 

«Насправді, діти війни — це дуже трагічна і болюча проблема, яку ми вивчаємо в межах нашої координації з правоохоронними органами. За офіційними даними, понад 33 тисячі дітей мають статус постраждалих. До речі, знаєте, що зараз дає статус потерпілого? Безкоштовне харчування в школі». Він також наголосив, що «уже зараз потрібно думати, як вони будуть інтегровані в мирне життя. Відповіді на ці питання міг би дати інструмент перехідного правосуддя, проєкт концепції якого перебуває на розгляді в офісі президента».


Тим часом головнокомандувач Збройними силами України генерал-полковник Руслан Хомчак заявив на спеціальній сесії всеукраїнського форуму «Україна 30. Безпека країни», що ЗСУ готові до відсічі збройної агресії: «Сьогодні Збройні сили України, інші складові сектору безпеки й оборони готові до відсічі збройної агресії... Я з упевненістю скажу, що готові на 100%, а ось далі, коли починається бій або агресія, ти не можеш спрогнозувати сьогодні, сидячи за цим столом, як воно буде йти, це покаже тільки бій».