«Казнь» у Казані: семеро дітей і вчителька загинули під час розстрілу школи

12.05.2021
«Казнь» у Казані: семеро дітей і вчителька загинули під час розстрілу школи

Школа в Казані стала місцем кривавої розправи.

У казанській гімназії №175 колишній випускник вчинив жорстоку стрілянину. Внаслідок цього загинули щонайменше семеро дітей та вчителька (у перших повідомленнях російських ЗМІ йшлося про 11 загиблих, проте згодом цю інформацію спростували).

У лікарнях опинилося близько двох десятків дітей і дорослих. Нападника затримали живим. Сьогодні, 12 травня, в республіці оголосили жалобу.


Як повідомляє російський телеканал «Дождь», перша інформація про стрілянину в школі з’явилася близько 10-ї години за місцевим часом. Повідомлялося, що нападників було двоє, проте згодом МВС Татарстану уточнило, що стрілок усе ж був один. Він зайшов до гімназії через головний вхід з автоматичною зброєю і одразу почав стріляти. Першим вистрілив у охоронця.


«Це сталося посеред уроку, в клас забігла вчителька і швидко зачинила клас. Вона пояснила, що в школу зайшли люди з дробовиком, потім директриса через гучний зв’язок оголосила, що треба зачинитися в кабінетах і сидіти тихо. Ми зачинилися, сіли в кутку класу, в багатьох дітей була істерика, — розповіла телеграм-каналу Mash п’ятнадцятирічна школярка. — Було чути 13-15 пострілів, кажуть, не знаю точно, що один клас підірвали. Потім хвилин через 20 до нас почали стукати у кабінет, виявилося, що це поліція, нас вивели». Додамо, що вибух дійсно був — про це свідчать пошкодження в приміщенні школи, як можна побачити на оприлюднених відео в мережі.


Дітей евакуйовували з третього поверху по драбинах пожежних машин, які під’їхали до будівлі школи. Поранених виносили на ношах. Згодом з’явилося офіційне повідомлення, що нападника затримали.


Як повідомляють ЗМІ, криваву бійню в навчальному закладі влаштував 19-річний Ільназ Галявієв. Чотири роки тому він закінчив цю ж саму школу, в яку прийшов убивати. Донедавна Галявієв навчався в коледжі при Татарському інституті сприяння бізнесу на айтішника. Але в квітні його відрахували через академічну заборгованість.

 

У виші розповідають, що Галявієв був «тихим і неконфліктним студентом», «спокійним, з повагою ставився до однокурсників i викладачів». Батько стрілка розповів, що син не був релігійним і не висловлював думок, які могли б насторожити.

 

Тим часом журналісти виявили телеграм-канал, який, імовірно, Галявієв завів просто в той же ранок перед стріляниною. «Я, як бог, хочу, щоб всі визнавали себе моїми рабами», «У світі не повинно залишитися живності, це помилка всесвіту», — пише він у своїх повідомленнях.


Зброя у нападника була офіційно зареєстрована: 16 лютого він отримав мисливський квиток і через два місяці зареєстрував зброю турецького виробництва Hatsan escort. Саме з такої рушниці стріляв у 2018 році Владислав Росляков у коледжі в Керчі, тоді загинула 21 людина.


«Велика біда. Ми втратили сімох дітей, — повідомив журналістам президент Татарстану Рустам Мінніханов. — Це учні восьмого класу, четверо хлопчиків, три дівчинки. Вони загинули тут, на третьому поверсі. 16 осіб — 12 дітей, 4 дорослих — зараз у шпиталі. Це велика трагедія для нашої республіки і країни». Пізніше мерія міста повідомила про восьму жертву — вчительку гімназії.
Після стрільби слідчий комітет порушив кримінальну справу за статтею про вбивство двох і більше осіб, у Казані ввели режим контртерористичної операції. Сам Мінніханов у розмові з журналістами назвав нападника терористом.


Після нападу президент Росії Володимир Путін доручив главі Росгвардії Віктору Золотову терміново розробити нове положення про види зброї, які дозволені до цивільного обігу, повідомив прессекретар Путіна Дмитро Пєсков. Він додав, що «зараз можна законно зареєструвати як мисливську зброю певні види озброєння, які в інших країнах вважаються штурмовою зброєю».