Аваков обіцяє водіям відмову МВС від «листів щастя»

15:18, 11.05.2021
Аваков обіцяє водіям відмову МВС від «листів щастя»

Арсен Аваков під час Всеукраїнського форуму "Україна 30. Безпека країни".

Керівництво МВС планує відмовитися від так званих «листів щастя», які поліція надсилає поштою водіям-порушникам Правил дорожнього руху.

 

Як повідомляє Україна молода, про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков під час  Всеукраїнського форуму "Україна 30. Безпека країни" у вівторок.

 

За його словами, тепер в Україні є можливість сплати штрафів онлайн, а вчасно їх сплачують 86% порушників, що відповідає європейському рівню.

 

«Ми вважаємо, що саме доступність електронних сервісів забезпечує таку високу дисципліну платежів. До речі, до 90% оплат станом на сьогодні здійснюються ще до того, як водій отримає поштою постанову про оформлення штрафу. Тому ми найближчим часом змінимо процедуру оформлення порушень ПДР і відмовимося від надсилання цих «листів щастя», що дозволить економити приблизно 6 мільйонів гривень державних коштів на місяць», — зазначив пан Аваков.

 

Керівник МВС також повідомив, що автоматична фото- і відеофіксація порушень ПДР наразі запроваджена у Києві та ще трьох областях — Київській, Львівській, Миколаївській.

 

За його словами, головна мета цього проєкту — не кількість виписаних штрафів, а збереження людського життя та здоров'я, а також — виховання у водіїв самодисципліни.

 

«Адже, за статистикою, 40 відсотків ДТП відбуваються через перевищення швидкісного режиму. Ефект запровадження цієї системи очевидний: за півроку на 48 ділянках автошляхів Києва, Київської і Львівської областей, де встановлені ці камери, кількість ДТП з постраждалими знизилася втричі. Вже цього року кількість ДТП із загиблими та травмованими зменшилася на 12 відсотків, кількість загиблих — на 17 відсотків, травмованих — майже на 15 відсотків», — зазначив міністр.

 

І уточнив, що серед планів на цей рік щодо цього проєкту - встановлення ще більше ніж 200 таких комплексів.