Зеленський вірить, що Путін не розв’яже Третю світову війну

12:33, 11.05.2021
Зеленський вірить, що Путін не розв’яже Третю світову війну

Володимир Зеленський під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Безпека країни».

Президент України Володимир Зеленський вважає, що повномасштабного вторгнення Росії не буде, бо це може вилитися у Третю світову війну.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Зеленський заявив Всеукраїнського форуму «Україна 30. Безпека країни» у вівторок.

 

«Тут ніхто нічого не може гарантувати, бо ви знаєте, що в 2014 році ніхто зовсім не очікував з боку Росії таких кроків. Тому гарантувати ніхто нічого не може. Але те, що ми бачимо, що ймовірна ескалація зменшилась за останній місяць, – це точно. Ну як буде далі – будемо вірити, що війни точно не буде. Повномасштабної, я маю на увазі», - наголосив глава держави.

 

На його думку, Росія не наважиться на повномасштабне вторгнення, оскільки Україну підтримують Європа і Сполучені Штати, і "це може бути світова війна, це дуже небезпечно, такі речі призводять до великих втрат".

 

Верховний Головнокомандувач акцентував, що "тут ніхто нічого не може гарантувати", але він сподівається, що повномасштабної війни з РФ не буде.

 

На припущення журналістів, що Володимир  Путін готує на вересень повномасштабне вторгнення не лише зі сходу України, а й з півдня та півночі, тобто з Криму та Білорусі, Зеленський знову ж таки повторив, що Росія не може на це піти, бо це може розв'язати Третю світову війну.

 

Щодо того, чи зможе Україна впоратися самотужки, якщо все ж таки напад буде, президент відповів: "Будемо боротися до останнього".

 

Він також додав, що Росія поки не демонструє реального відведення військ від кордонів України, лише зменшила на 3 500 осіб контингент в окупованому Криму.

 

«Було збільшено (Росією – ред.) кількість військових і техніки як на території тимчасово окупованого Криму, на території тимчасово окупованого Донбасу, так і вздовж наших кордонів. Дійсно, 3,5 тисяч людей з території Криму відійшли назад. Що стосується контингенту і техніки на кордонах України – ми зменшення там не фіксуємо. Збільшення також не фіксуємо. Дуже повільно вони відходять назад, але дуже-дуже повільно», - сказав Зеленський.

 

При цьому, він не вважає, що прагнення України до Північноатлантичного альянсу варто пов'язувати з агресією Росії.

 

«Ми дуже любимо філософствувати – і щодо НАТО: що буде якщо ми вступимо в НАТО, Росія цього дуже не хоче; якщо ми отримаємо ПДЧ, почнеться повноцінна війна.  А що було 2014 року? Ми отримали ПДЧ чи ми увійшли в Євросоюз? Що було? Я вважаю, що нічого не було. Не через те це робила Росія. Це все балачки. Росія просто захищала свої інтереси через те, що (нібито) можуть бути американські військові бази на території України», - каже президент.

 

І наголошує: «Я вважаю, що причини були інші. Їх було дуже-дуже багато. Впевнений, що коли-небудь ми з вами знайдемо час і історія знайде всі відповіді, через що була така серйозна ескалація, і анексія, і втрата всіх наших відносин».

 

Зеленський також підтвердив, що стратегічним курсом України є набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та НАТО.

 

Трохи пізніше, під час спілкування з журналістами, Зеленський висловив надію, що в червні Україна побачить "потужний сигнал" від країн Альянсу.

 

Як повідомляла «УМ», в Офісі президента України не виключають, що НАТО ще запросить Україну

 

Днями президент РФ Володимир Путін і самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко під час телефонної розмови згадали й сусідню державу Україну, зокрема, її прагнення вступити в НАТО.