Вбивство Ігоря Гоменюка: у Португалії засудили трьох інспекторів міграційної служби

09:34, 11.05.2021
Вбивство Ігоря Гоменюка: у Португалії засудили трьох інспекторів міграційної служби

Ігор Гоменюк став жертвою свавілля португальських інспекторів.

Суд у Лісабоні засудив трьох інспекторів міграційної служби Португалії до ув'язнення строком від семи до дев'яти років за вбивство українського мігранта Ігоря Гоменюка після затримання в аеропорту в березні 2020 року.

 

Як передає Україна молода, про це повідомляють португальські ЗМІ.

 

Зазначається, що трьох інспекторів визнали винними у завданні тяжких тілесних ушкоджень під час допиту, що призвело до смерті 40-річного українця.

 

Двоє з чоловіків отримали по дев'ять років ув'язнення, ще один - сім років.

 

Суд у Лісабоні визнав, що інспектори били ногами та кийками чоловіка, який був у цей момент у наручниках, зламавши таким чином його ребра. Це своєю чергою спричинило його смерть від удушення.

 

Українець Гоменюк, який став жертвою інспекторів, намагався потрапити в країну без чинної візи у березні 2020 року. Чоловіка затримали після того, як він відмовився сісти на літак для повернення в Україну.

 

З матеріалів слідства відомо, що 10 березня 2020 року Ігор Гоменюк із Новояворівська прибув до аеропорту «Портела» імені Умберту Делгаду літаком зі Стамбула. Але інспектори міграційної служби не пропустили його на територію країни. Відмовили йому, тому що він нібито не мав візи для роботи в Португалії. Як згадують португальські медіа, Гоменюк планував поїхати працювати до Бельгії, а до Лісабону прибув, щоб підписати документи.

 

Судячи з ордеру на арешт трьох інспекторів, Гоменюку стало погано, він скаржився на біль у ногах та внизу живота. Його доправили до лікарні, де обстеження не виявило суттєвих проблем зі здоров’ям, Гоменюку виписали ліки. Згодом українця повернули до аеропорту і помістили в камеру центру тимчасового утримання. Там медсестра Червоного Хреста зробила йому ін’єкцію діазепаму.

 

На рейс до Стамбула Гоменюк із не вказаних в ордері причин не сів. За якийсь час через нібито ознаки «схвильованості» чоловіка співробітники центру утримання викликали інспекторів Служби у справах іноземців і кордонів (SEF), які його знерухомили.

 

Згодом до камери Гоменюка увійшли інспектори Дуарте Лажа, Бруно Совса та Луїз Сілва, які зажадали від співробітниці центру не реєструвати їхні імена. Вони вдягнули на Гоменюка кайданки і побили, в тому числі палицею, йдеться в ордері на арешт. Коли за 20 хвилин співробітники SEF йшли, один з них сказав, що Гоменюк «тепер спокійний», а інший – що цього дня йому «навіть не доведеться йти до спортзалу».

 

Коли українця спробували вдруге посадити на рейс до Стамбула, співробітники центру виявили, що він не реагує. Увечері 12 березня лікарі швидкої допомоги констатували його смерть.

 

Ігорю Гоменюку було 40 років.

 

Внаслідок трагедії очільниця прикордонної служби Кріштіна Ґатойнш пішла у відставку.

 

Португальський уряд виплатив родині українця понад 700 тисяч євро компенсації.