У Берліні вшанували пам’ять українських жертв Другої світової війни, фото

09:41, 08.05.2021
У Берліні вшанували пам’ять українських жертв Другої світової війни, фото

Андрій Мельник заявив під час церемонії вшанування українських жертв Другої світової війни.

Посол України в Німеччині Андрій Мельник закликав німецьких політиків відкрити меморіал українським жертвам нацизму. За його словами, понад 8 мільйонів українців втратили життя під час Другої Світової.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Андрій Мельник заявив під час церемонії вшанування українських жертв Другої світової війни біля монумента радянським воїнам в центрі Берліна у Тіргартені.

 

У Посольстві України у ФРН, яке організовує церемонію вшанування вже сьомий рік поспіль, зазначають, що за погодженням із Сенатом та мерією Берліна та з урахуванням усіх протиепідеміологічних заходів у покладанні вінків та квітів взяли участь представники федерального уряду, Бундестагу, влади Берліна та землі Бранденбург, посли і військові аташе низки країн, представники української громади.

 

 

«І тут ми вшановуємо лише воїнів Червоної Армії, тих, хто воював і звільняв Європу від нацизму. Разом з тим в Німеччині мало хто знає про величезні жертви серед мирного населення в Україні. Це понад 5 мільйонів людей, які загинули, з них півтора мільйона українських євреїв. І саме тому ми вважаємо, що в центрі Берліна має бути окремий пам'ятник українським жертвам нацизму. Щоб суспільство, школярі, всі наші німецькі друзі осягнули й зрозуміли цю величезну історичну відповідальність перед нашим народом», - наголосив посол Мельник піл час церемонії, яка відбулася 7 травня.

 

 

Український дипломат активно відстоює ідею створення в центрі Берліна окремого пам’ятника українським жертвам нацизму. Попри те, що до сих пір Бундестаг, а саме він ухвалює такі рішення, не відповів на прохання української сторони, Мельник налаштований оптимістично.

 

«Я дуже оптимістично дивлюсь на перспективу. Звісно, це вже не станеться під час цієї каденції парламенту. У мене є гарне відчуття, що наступний склад парламенту, наступна коаліція, якою б вона не була, матиме більше розуміння до цього прохання з боку українців. Рано чи пізно пам’ятник постане в центрі Берліна», - заявив посол присутнім журналістам.

 

 

Андрій Мельник зазначив, що нещодавно німецький парламент ухвалив важливе рішення про створення у Берліні меморіалу в пам’ять про польських жертв Другої світової війни. Українці, за його словами, тішаться за своїх польських друзів, але не можуть сприйняти «подвійні стандарти німецької політики пам’яті».

 

«На жаль, наше прохання про спорудження такого ж пам’ятника українцям досі залишається без відповіді. Тож ми закликаємо Бундестаг та правлячу коаліцію відкинути ці подвійні стандарти і ухвалити справедливе рішення про вшанування восьми мільйонів українських жертв нацизму, – розповів посол.

 

Він зазначив, що проти загарбників у рядах Червоної армії боролися понад 6 мільйонів українців, а 250 тисяч – у збройних силах антигітлерівської коаліції. Всі душі вбитих солдатів та цивільних заслуговують на вічну пам’ять і пошану.

 

Майже два з половиною мільйони осіб вивезли до Третього Рейху на примусові роботи як так званих “остарбайтер” та “унтерменш”.

 

У Німеччині, зауважив дипломат, досі існує велетенська біла пляма щодо тої величезної ціни, яку український народ заплатив за звільнення Європи від нацизму.

 

 

Церемонію відвідав також 93-річний вінничанин Семен Клейман, який був мобілізований у 1943 році, воював у складі Другого Українського фронту, був двічі поранений. На фронт, розповів Клейман, він пішов у 17 років, закінчив війну в Чехословаччині, звільняв Прагу.

 

«Це була найстрашніша найкровопролитніша війна. Ми дуже велику ціну заплатили. Не може більше такої війни бути. Сподіваюсь, що всі політики будуть розумні і не допустять, щоб ще розгорілася така війна», - сказав ветеран.

 

Хвилиною мовчання присутні вшанували 60 мільйонів жертв, загиблих у воєнні роки, серед яких більше 8 мільйонів українців.  

 

Як повідомляла «УМ», відносна більшість опитаних українців (48%) погоджуються, що Друга світова війна була розв’язана внаслідок змови Гітлера та Сталіна про поділ сфер впливу у Європі та укладення пакту "Молотова-Ріббентропа".

 

Також більше 40% українців вважають, що Україна на офіційному рівні має відзначати обидві історичні дати, пов’язані із Другою світовою війною: як День пам'яті та примирення 8 травня, так і День перемоги над нацизмом 9 травня.