Український кордон досі контролює 80 тисяч російських військових

08:53, 06.05.2021
Український кордон досі контролює 80 тисяч російських військових

Російські війська найближчим часом не збираються відходити від українських кордонів

Лише кілька тисяч військовослужбовців РФ було відведено від кордону з Україною — на його різних ділянках залишається ще приблизно 80 тисяч військових – це досі є найбільшою кількістю сил, яку Росія накопичила там з моменту анексії Криму у 2014 році.

 

Як інформує УМ, про це йдеться в матеріалі The New York Times з посиланням на високопоставлених чиновників адміністрації президента США Джо Байдена.

 

Російські військові дійсно наказали деяким підрозділам повернутися в свої казарми до 1 травня — і вони дійсно відійшли від кордону. Але багато підрозділів залишили свої вантажівки і бронетехніку, як сигнал про те, що вони можуть повернутися, якщо президент Росії Володимир Путін вирішить розгорнути їх знову.

 

Представники адміністрації Байдена заявили, що вони сприймають постійну присутність військ на кордоні з Україною як сигнал Путіна про те, що він може зрівнятись — і фактично перевершити — за кількістю військовослужбовців, які беруть участь в навчаннях США і НАТО в Європі. Йдеться про навчаннях під керівництвом США Defender — в них беруть участь 28 тисяч військових зі Сполучених Штатів і європейських союзників.

 

Військові аналітики відзначають, що розгортання військ Путіна явно призначалося для того, щоб бути видимим, це як спроба пограти мускулами і частина стандартної процедури Кремля, особливо на початку каденції нового американського президента.

 

За словами офіційних осіб, Путін цілком може шукати способи перевірити рішучість Байдена, але небезпека полягає в тому, що будь-яке нарощування військової потужності може вийти з-під контролю або спровокувати більш глибоку кризу.

 

Американські чиновники зазначили, що залишаються невпевненими в тому, які саме цілі в Путіна.

 

Нагадаємо, що з кінця березня над Україною нависла загроза вторгнення російських військ. Біля кордону України та в окупованому Криму РФ сконцентрувала близько 150 тисяч військових і важке озброєння.

 

А 22 квітня міністр оборони Росії заявив, що війська починають повертатися на постійне місце дислокації, але в Чорному морі залишилися десантні кораблі, а в таборі біля Воронежу досі стоїть техніка.