У Болгарії викликали до МЗС на неприємну розмову російського посла

12:38, 29.04.2021
У Болгарії викликали до МЗС на неприємну розмову російського посла

Розмова в МЗС Болгарії для російського посла в Софії Елеонори Митрофанової буде, вочевидь, малоприємною

Через нахабну підривну "діяльність" агентів ГРУ Кремль вляпався ще й у дипломатичний скандал із Болгарією, який розвивається за чеським сценарієм.
 
Так, міністерство закордонних справ Болгарії викликало посла Росії в Софії Елеонору Митрофанову на «серйозну розмову».

 

Як інформує УМ, про це повідомило Болгарське національне радіо з посиланням на відомство.

 

У міністерстві пообіцяли розповісти деталі після завершення бесіди, яка запланована на 29 квітня.

 

«У нас буде дуже серйозна розмова з послом Росії в Болгарії. Сама розмова в дипломатії також є дією. Ми реагуємо щоразу, коли порушуються інтереси Болгарії. Дії, звичайно, будуть. Ми проведемо аналіз і найближчим часом оголосимо наше рішення», — наголосила глава МЗС Болгарії Катерина Захарієва, яку цитує телеканал NOVA TV.

 

Нагадаємо, напередодні у болгарській прокуратурі повідомили, що розслідують можливу причетність шістьох громадян Росії до чотирьох вибухів на складах зі зброєю, які відбулися в період з 2011 року. За даними відомства, на складах зберігалася зброя, що належала болгарському бізнесмену Омеляну Гебреву, якого двічі намагалися отруїти речовиною з групи «Новачок», імовірно, співробітники російських спецслужб. Зброю зі складів повинні були експортувати в Україну та Грузію.

 

Правоохоронці також перевіряють зв’язок між вибухами у Болгарії і вибухом на складі боєприпасів у чеському Врбетіце в 2014 році.

 

Нагадаємо, що 18 квітня уряд Чехії звинуватив російське ГРУ в організації вибуху на складі боєприпасів  під Врбетіце у 2014 році. Після цього країна оголосила про висилку 70 осіб, зокрема дипломатів. На знак солідарності висилати дипломатів РФ почали Литва, Латвія, Естонія, Польща, Словаччина та інші країни.

 

А 23 квітня журналісти повідомили, що група ГРУ перебувала й в Болгарії у 2014 і 2015 році під час серії вибухів на військових складах. Вона ж, імовірно, причетна й до отруєння «Новачком» Ґебрева. Серед учасників отруєння — організатор перевороту в Чорногорії.

 

У розслідуванні журналістів Bellingcat йдеться, що операція ГРУ на складі в Чехії та отруєння Ґебрева були частиною диверсії проти України.