Анналена на місце Ангели: кого висунули німецькі «зелені» на посаду канцлера

21.04.2021
Анналена на місце Ангели: кого висунули німецькі «зелені» на посаду канцлера

Анналена Бербок.

У понеділок Партія зелених ФРН оголосила, що на посаду Ангели Меркель від них претендуватиме 40-річна Анналена Бербок.

 

Пані Бербок буде першою за 40-річну історію політсили жінкою, яку висувають на посаду канцлера, і, скоріш за все, буде єдиною жінкою у цих виборчих перегонах.

 

«Зелені», яких колись розглядали як хаотичну купу бородатих хіпі у сандалях, тепер, імовірно, увійдуть до наступного уряду, зазначає Бі-Бі-Сі.

Поки пани чубляться

Оскільки правлячі консерватори занурені у хаос сварок щодо свого кандидата та втрачають популярність у виборців через корупційні махінації при закупці захисник масок від коронавірусу минулого року, Партія зелених може навіть стати найбільшою у новій коаліції.

 

У такому випадку Анналена Бербок буде наступною канцлеркою Німеччини. Її вже порівнюють з молодими жінками-лідерками Нової Зеландії чи Фінляндії.


Згідно з останнім опитуванням, «зелені» мають 22% голосів, поступаючись лише консервативному блоку ХДС/ХСС Ангели Меркель. Підтримка консерваторів упала з понад 40% влітку, коли Німеччина порівняно добре почувалась в умовах пандемії, до 29%.

 

У деяких опитуваннях консерватори набирають ще менше, випереджаючи «зелених» лише на 4-5 відсотків. Лівоцентристська СДПН має в середньому 15-20%. Всі інші партії мають підтримку близько 10% або менше.


Ситуацію для ХДС/ХСС погіршує те, що і так жахливі для них цифри опитувань не враховують останні сварки консерваторів щодо свого кандидата на посаду канцлера. Поки консервативні альфа-самці були зайняті боротьбою за владу, «зелені» спокійно продовжували обирати свого кандидата на головну посаду.

 

До офіційного рішення у понеділок жодна інформація не просочилася у ЗМІ. Нове «зелене» керівництво створило залізну партійну дисципліну та жагу до влади, якою б пишався Бісмарк.

Фрау Бербок: критикиня Росії і противниця «Північного потоку-2»

Пані Бербок народилася в 1980 році в Нижній Саксонії. У юнацтві вона професійно займалася спортом та тричі завойовувала бронзу на національній першості зі стрибків на батуті.

 

Університетську освіту Бербок отримала в Гамбурзі, де вивчала політологію та право, згодом вона також здобула диплом магістра міжнародного права в Лондонській школі економіки. До партії Зелених політикиня вступила в 2005 році, а з 2012 року є депутаткою Бундестагу.


Обрання Бербок канцлеркою було б чудовою новиною для України. У зовнішній політиці Бербок має репутацію жорсткої критикині дій Росії в Україні. Вона також виступає проти завершення будівництва газопроводу «Північний потік-2».

 

«Цей газопровід протидіє геостратегічним інтересам європейців, він чітко спрямований проти України, суперечить європейським цілям щодо захисту клімату і всім санкціям ЄС проти Росії, і тому це абсолютно фатальний проєкт», — сказала Бербок у лютому 2021 року в інтерв’ю телеканалу ARD.

 

За рік до цього на полях Мюнхенської конференції з безпеки Бербок в інтерв’ю «Німецькій хвилі» висловилася за збереження санкцій проти Росії через Україну. «Санкції можуть бути послаблені тільки тоді, коли будуть зрушення в мирному процесі», — сказала тоді Бербок.


Знання і розуміння зовнішньої політики можуть стати у пригоді Бербок, навіть якщо вона стане не канцлеркою, а міністеркою закордонних справ, як свого часу Йошка Фішер.

 

Фішер, який у юності брав участь у вуличних сутичках iз поліцією, на посаді міністра довго залишався найпопулярнішим німецьким політиком. У топ-10 найпопулярніших німецьких політиків станом на середину квітня Бербок — у середині списку.

А ТИМ ЧАСОМ...

Більшість членів федерального правління Християнсько-демократичного союзу (ХДС) проголосувало за те, щоб кандидатом у канцлери ФРН від консервативного блоку ХДС/ХСС став голова цієї партії, прем’єр-міністр Північного Рейну — Вестфалії Армін Лашет. Пізно ввечері в понеділок його кандидатуру підтримав 31 учасник таємного онлайн-голосування (77,5 відсотка).

 

Дев’ять голосів (22,5 відсотка) було віддано за суперника Лашета, баварського прем’єра і главу Християнсько-соціального союзу (ХСС) Маркуса Зедера. Шестеро членів правління утрималися, повідомляє «Німецька хвиля».

 

Раніше в той же день Зедер, після декількох тижнів боротьби всередині консервативного блоку, надав ХДС право остаточного рішення про єдиного кандидата від ХДС/ХСС на пост глави уряду. Таке рішення може прийняти тільки ХДС як більший з двох членів блоку, заявив Зедер після закінчення засідання президії своєї партії в Мюнхені.

 

Далі остаточне рішення про висунення кандидата в канцлери від консерваторів має бути ухвалене на засіданні фракції ХДС/ХСС у Бундестазі, яке має пройти у вівторок, 20 квітня.


Висування кандидатом у канцлери Лашета, відверто проросійського політика і менш популярного претендента від Зедера, як серед партійців, так і виборців, послабить виборчі позиції ХДС/ХСС і може посприяти на виборах «зеленим» та підвищити шанси їхньої кандидатки Анналени Бербок у боротьбі за крісло канцлера.